IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 18 януари

07:26 | 18.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 18 януари

Уникредит Булбанк продаде голям пакет лоши фирмени заеми

В. Капитал Daily

Приключи нова голяма сделка в най-бързо растящия сегмент във финансовия сектор – събирането на вземания на банки. Във вторник Уникредит Булбанк обяви, че е продала портфейл от необслужвани обезпечени и необезпечени задължения по кредити на корпоративни клиенти от 93 млн. евро (182 млн. лв.) на специализираната компания "Агенция за събиране на вземания".

Купувачът е дъщерно дружество на норвежкия B2Holding. Това е най-голямата до момента сделка за портфейл от корпоративни банкови заеми, тъй като досегашните рекорди бяха за потребителски кредити. И е първа продажба на пакет лоши заеми на най-голямата банка в страната. Цената не е обявена, но обикновено такива продажби се договарят в диапазон 5 - 15% от номинала на прехвърляните задължения.

Прехвърлянето на портфейла на Уникредит Булбанк е една от най-големите сделки на пазара на необслужвани задължения за последните години. "Шампион" по този показател е продажбата на портфейл от 144 млн. евро (280 млн. лв.) от Пощенска банка на друго от специализираните в събирането на вземания дружества – германската "ЕОС Матрикс". Сделката на Уникредит Булбанк обаче е най-голямата в сегмента на корпоративните заеми, в който до момента нямаше активност.

Агенцията за електронно управление обяви експресна и мистериозна поръчка

В. Сега

Държавната агенция "Електронно управление" (ДАЕУ) публикува мистериозно съобщение, с което приканва желаещите да работят по развитието на е-услугите в България да подадат за два дни индикативни ценови оферти. Става дума за пет групи изключително важни и сложни дейности, свързани с пилотен модел на електронно дистанционно гласуване; изграждане на мрежа за контрол и публичност на е-управлението; надграждане на системите "Гражданска регистрация" и "Адресен регистър" (познати като ЕСГРАОН); създаване на информационна система за базови регистри на субекти, обекти и събития, а също и на Национален портал за пространствени данни (INSPIRE). Обявата за набиране на индикативни ценови оферти за всичко изброено е пусната на 16 януари, а срокът за представяне на документите е 18 януари.

От самото съобщение изобщо не става ясно в рамките на каква точно процедура (очевидно не е обществена поръчка по ЗОП) агенцията търси изпълнители и с какъв бюджет разполага. То се появи в Strаtegy.bg - портала за обществени консултации, където се публикуват проекти на стратегии, програми, закони, наредби и други документи за обществено обсъждане. Няма и никакви изисквания към кандидатите. Разбира се, че ДАЕУ е получател на пари по една от новите европрограми - "Добро управление", която е продължение на приключилата ОП "Административен капацитет".

"Гражданска отговорност" може да поскъпне заради вдигане на такси

В. Сега

Задължителната за всички шофьори и МПС-та застраховка "Гражданска отговорност" може да поскъпне тази година, защото държавата напира да вдига такси и вноски. От Нова година във всяка полица вече се начисляват по 12 лв., които застрахователите са длъжни да превеждат в Гаранционния фонд (ГФ). Решението за качване на вноската за ГФ от 8.50 на 12 лева е взето без много шум на заседание на Комисията за финансов надзор още през ноември. На практика това е скок с над 40%.

Отделно финансовият регулатор още миналата година подготви "актуализация" на тарифата за таксите, които събира от поднадзорните си лица - застрахователни, пенсионни, инвестиционни компании, агенти, брокери и т.н. Новият председател на КФН Карина Караиванова обясни, че с вдигането на таксите комисията иска да си осигури независимост от бюджета, като разчита само на "собствено финансиране", без субсидии от хазната. Тарифата още не е приета, но ако това се случи, застрахователите ще имат сериозно основание да вдигнат цените на полиците, които продават.

Поръчка за салам за бежанците прерасна в обвинение

В. Сега

Бившият главен секретар на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Златко Александров е обвинен в безстопанственост заради доставка на над 5 тона телешки колбас за изхранване на бежанците, съобщиха от прокуратурата. Според разследващите той е сключил ненужен договор за доставка на храни, с което е ощетил агенцията с 22 459 лв. - толкова е струвал саламът, който след изтичане на годността му е бил изхвърлен.

Обществената поръчка, част от която беше доставката на салама, бе за покупка на храни за бежанските центрове в "Овча купел", кв. "Враждебна, кв. "Военна рампа", село Баня, Харманли и Пъстрогор. Според разследващите Александров е одобрил покупката на над 5 тона телешки колбас, въпреки че агенцията е имала в складовете си. Впоследствие купеният салам е унищожен, защото е изтекъл срокът му на годност.

Изпращаме пари от бензиностанция

В. Стандарт

MoneyGram обяви, че нейните услуги за парични преводи ще бъдат налични и в бензиностанциите на OMV България. Потребителите, изпращащи и получаващи парични средства в страната, могат да използват всеки един от 84-те обекта на OMV.

Клиентите на MoneyGram ще могат да изпращат и получават международни парични преводи, както и вътрешни преводи от една бензиностанция до друга в България, в рамките на минути. Потребителите ще бъдат обслужвани от служител на специално гише във всички обекти на OMV, което ще работи от рано сутрин до късно вечер.

$400 милиона за грантаджиите у нас

В. Труд

400 милиона щатски долара под формата на грантове са налели у нас фондация “Америка за България” и Българо-американският инвестиционен фонд – това съобщи по време на отчета на фондацията нейният ръководител Нанси Шилър. Средствата са дадени за периода от 1992 до края на миналата година. Само от 2009 досега “Америка за България” е финансирала неправителствени организации и медии със $185 милиона.

За председателството на ЕС София ще получи пряк път до летището след 12 години чакане

В. 24 часа

За началото на българското председателство на ЕС от януари 2018 г. трябва да бъде построен мост, който да свързва бул. “Брюксел” с терминал 2, за да не се натоварва движението в района на летището. Това е записано в отчет на подготовката за българското председателство, който е бил приет от Министерския съвет през миналата седмица. Строителството тече от миналата година, когато транспортното министерство възложи поръчка за 13,4 млн. лв. на консорциум между ПСТ и ТСВ. Началото на строителството на нов 350-метров мост към терминал 2 на софийското летище и 1 км булевард бе сложено още през 2006 г., но след това работата спря.

Ръсим по тон луга на всеки километър

В. Монитор

От половин до един тон луга трябва да се ръсят на километър по пътищата в големите студове, предвиждат нормативите. „За този химикал трябва да се използват от 80 до 150 грама на квадратен метър от пътя”, обясни за „Монитор” доц. Петър Стефанов, УАСГ. „Количествата луга и сол зависят от температурата на въздуха и състоянието на настилката, дали е пресен снеговалеж, или вече пътят се е заледил. Обикновено се използва натриев двухлорид (сол) и магнезиев двухлорид (луга), който е отпадъчен продукт от производството на морска сол или калциев двухлорид. За солта количеството е от 20 до 75 на кв. м”, добави той. По думите на експерта обаче при температури под минус 15 градуса нищо не помага - нито луга, нито сол.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още