IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 19 декември

07:59 | 19.12.14 г.
Преглед на печата за 19 декември

София отписа 30 млн. лв. задължения към транспортните компании

В. Капитал Daily

Столичният общински съвет се опитва по изкуствен начин да подобри финансовото състояние на задлъжнялата компания "Център за градска мобилност" (ЦГМ), която управлява транспорта в София. На заседанието си в четвъртък съветниците решиха текущи задължения от 6.5 млн. лв. на ЦГМ към общинските дружества "Столичен електротранспорт" и "Автотранспорт" се прехвърлят към Общинска банка. Със същото решение бяха отписани стари дългове на Центъра за градска мобилност към двете дружества и към "Метрополитен" ЕАД за близо 30 млн. лв.

До цесията от Общинска банка се стигна, след като от една година София удря на камък с опитите да изтегли заем от 81 млн. лв., с които да стабилизира финансовото състояние на затъналия в дългове градски транспорт. Срокът за набиране на оферти от банки беше удължаван 4 пъти и последният е 16 януари 2015 г.

Банка "Виктория" вече е с ново ръководство

В. Сега

Поставената под специален надзор банка "Виктория", дъщерна на КТБ, вече е с нов съвет на директорите, натоварен със задачата да я подготви за продажба, става ясно от съобщение, разпространено вчера чрез Българската фондова борса (БФБ). В съвета на директорите влизат Красимир Георгиев Жилов, Божидар Иванов Аршинков, Стефка Тинкова Загорова, Бойка Маркова Василева и Евгения Димитрова Стоянова. Техният мандат ще бъде тригодишен. Мандатът на следващия съвет на директорите вече ще е за 5 г. Решението е било взето на проведено общо събрание на акционерите на 16 декември.

Цените на билетите за влак по новите линии може да бъдат увеличени

В. Сега

Цените на билетите за влак по модернизираните линии, по които ще се развива скорост от 160 км в час, може да бъдат увеличени. Това стана ясно вчера от думите на транспортния министър Ивайло Московски в отговор на въпрос дали БДЖ ще вдига цените през следващата година. "Не съм получавал предложение за нови цени. Но има логика там, където услугата е по-добра, да се формира и по-висока цена. Например по новите направления, които предстои да бъдат пуснати догодина - Пловдив-Септември, Пловдив-Свиленград и Пловдив-Бургас", обясни министърът.

Очакват поевтиняване на нивите с 15 на сто

В. Новинар

Цената на нивите може да падне с 10 до 15 на сто следващата година. Това съобщи Христо Цветанов от Института за агростратегии и иновации пред Bulgaria on air. Според него 2015 г. ще е по-трудна за земеделците. „Тя е първата от новия референтен период. Всички изисквания, които изпълняваха земеделските производители досега, имат надграждане, и то в не малка степен, по-тежко ще е администрирането”, уточни експертът. По думите му предпоставките не са добри и това може да доведе до срив в цената на земеделската земя. Той допълни, че по отношение на зърнопроизводството има един сериозен фундаментален фактор – засети са по-малко площи с пшеница.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още