IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 20 септември

09:29 | 20.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Новите двама надзорници в КФН ще са партийно зависими

В. Капитал Daily

Бившият изпълнителен директор на НАП Бойко Атанасов и депутатката от ГЕРБ Диана Йорданова ще бъдат номинирани за заместник-председатели на КФН, научи "Капитал" от три различни източника. Според информацията Атанасов ще бъде предложен за ръководител на дирекция "Надзор на инвестиционната дейност", а Йорданова - за осигурителния надзор. И двамата са политически кандидатури, а не експертни фигури: първият е свързван с ДПС, а сега е номиниран от Патриотичния фронт, а Йорданова е депутат от ГЕРБ и бивш бургаски общински съветник. И двамата нямат опит в секторите, които ще контролират.

Защо Ryanair отменя полети

В. Капитал Daily

Малко са компаниите, които могат да предизвикат хаос в цяла Европа с едно решение. Ирландската нискобюджетна авиолиния Ryanair определено успя, след като обяви, че отменя стотици полети през следващите два месеца заради грешка в графиците за отпуска на своите пилоти. Заради тази грешка тя ще отмени около 2% от общия си брой полети.

Ryanair излезе с изявление в края на миналата седмица, че ще бъдат отменени между 40 и 50 полета на ден до края на октомври. Ирландската асоциация на пилотите (IALTA) пусна на сайта си обяснение откъде е дошъл проблемът. От IALTA обясняват, че всички компании работят по европейските регулации за време във въздуха, който контролира колко време може един пилот да прекара в кокпита. В случая става дума за ограничение от 100 часа за 28 дни, или общо 900 работни часа през календарната година.

Проектът за покупка на нови изтребители ще бъде променен

В. Сега

Проектът за покупката на нов изтребител за армията ни ще бъде променен и ще бъде гледан отново от парламента. Такова е заключението на доклада, който трябва да бъде приет днес от парламентарната комисия за проверка на процедурата. В списъка на офертите, от които ще избира правителството, ще се включат и нови F-16, предложени от САЩ.

На последното заседание на комисията миналата седмица председателят й Емил Христов попита командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, който наследи Румен Радев на поста, като ръководител на проекта защо не е взел предвид и предложение от неназована държава за нови самолети, което щяло да се впише във финансовата рамка от 1.5 млрд. лв. за 8 самолета, обучение и наземно оборудване.

Междуведомствена работна група ще разгледа методиката за санирането

В. Стандарт

Вече е сформирана междуведомствена работна група, която ще разгледа методиката на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Предстои работата на включените в групата експерти да стартира. Това обяви днес министърът не регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който заедно със заместник-министър Малина Крумова проведе среща с членове на Управителния съвет на Камарата на строителите в България, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Програмата трябва да се оптимизира, като се промени методиката и в нея се предвиди по-строг контрол, каза още министър Нанков. Той посочи, че за тази цел с новия Устройствен правилник на министерството е създаден нов отдел „Контрол и мониторинг“ в дирекция „Жилищна политика“, която осъществява методическото ръководство на програмата. Регионалният министър напомни, че бъдещето на програмата зависи от дебатите, които ще бъдат проведени в Народното събрание.

8 от 10 коли в Европа с български части

В. Монитор

80% от колите, които се движат в Европа имат части, произведени в България. Страната ни продължава да се развива като аутосорсинг дестинация. През последните години има над 100 компании, които се развиват в автомобилния сектор. Това стана ясно вчера на българо-чешки бизнес форум в София.

Износът ни за Чехия е нараснал до рекордните 402 млн. евро през изминалата година, отчете вчера по време на българо-чешки бизнес форум в София икономическият министър Емил Караниколов. За сравнение преди 10 години той е бил само 95 млн. евро. Данните показват, че стокообменът ни се е увеличил от 540 млн. евро през пред кризисната 2007 г. до почти 1 млрд. евро през 2016 г. 50 български фирми правят 75% от експорта ни в Чехия уточни министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още