IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 22 ноември

09:18 | 22.11.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 22 ноември

Зад блестящите фасади на моловете се крият спадащи приходи и загуби

В-к Капитал Daily

На пазар, където за пет-шест години конкуренцията свали наемите наполовина, а привличането на големи търговци изисква сериозни инвестиции, сметките трудно излизат. Особено ако в тях фигурира и погасяване на кредит от десетки милиони евро.

Затова не е чудно, че повечето търговски центрове в София са с намаляващи приходи и на загуба, след като се разплатят с банките. И, по общо мнение, са тотално неликвидни в момента. Интерес за придобиване на столичен мол не е имало от 2011 г. насам, когато Mall of Sofia бе купен от Europa Capital. Естествено, ако не броим сделката за City Center Sofia тази година, но тя беше по-скоро последен шанс за спасение на търговския център с цената на преструктуриране и отписване на банкови задължения.

Износът на зърно продължава да е висок

В-к Капитал Daily

Износът на зърнени култури от България продължава да бележи ръст за трета поредна година, като месец август е бил рекорден в това отношение, показват данните на анализаторски компании от аграрния сектор. Към настоящия момент в чужбина са продадени около 35% от пшеницата и царевицата. Традиционно вътрешното потребление на тези култури е около 30% от произведената продукция.

Увеличеното производство и благоприятното време правят възможно поддържането на високи темпове на търговия с чужбина, което затвърждава позицията на страната като значим участник на пазара в Черноморския регион.

Най-големи обеми от земеделската продукция се транспортират през пристанище Варна, а основните дестинации, за които се насочват натоварените със зърно кораби, са страни от Европейския съюз. Тази година производителите са потърпевши от понижението в цената на пшеницата. Спадът от 210 евро за тон на 173 евро за тон при фючърсите, търгувани на борсата MATIF във Франция, определено се отразява негативно и на българския пазар. Очакванията са, че част от намалените приходи от пшеницата ще могат да се компенсират с увеличената рентабилност от продажбите на царевица. Основен проблем за участниците в сектора си остава липсата на опит и компетенция в управлението на ценовия риск.

Разкопаните улици в Банско не гонят туристите

В-к Стандарт

Представителите на туристическия бранш в община Банско се обявиха срещу водената негативна кампания срещу курорта в навечерието на зимния сезон. На заседание на Общинския консултативен съвет по туризъм всички се обединиха около единна позиция и излязоха с официално изявление.

Според тях много от внушенията, които се правят, са за сриване на имиджа на курортната община, но не отговарят на истината. „За разлика от твърденията на редица кръгове, които системно работят срещу интересите на Банско и неговите граждани, държим да се знае, че ремонтите заради изграждането на водния цикъл на града не се е отразило на туристическия поток, който това лято се запазва, а някои туристически обекти бележат дори ръст от над 10%, твърдят представители на Туристическата асоциация, на Съюза на туристическия бизнес и на Алианса за популяризиране и развитие на Банско.

Пет държави учредиха Балканския транспортен форум

В-к Стандарт

Пет балкански държави учредиха Балканския транспортен форум в София днес. Международните асоциации , които ще участват са OФАЕ – Гърция, Търговско-промишлената палата на Сърбия – Асоциация за транспорт и телекомуникации (ТППС-АТТ), АМЕРИТ – Македония, УНТРР – Румъния, АРТРИ – Румъния, Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътищата (АЕБТРИ) – България. Като наблюдател присъстваше Сърбия Транспорт.

Испания търси наши берачки на ягоди

В-к Новинар

Испански фирми набират безработни българки, които да берат ягоди в провинцията Уелва.
Това става ясно от информация на бюрото по труда в Сливен. Желателен е опит в селскостопанската работа, добро физическо състояние и нагласа за съжителство с жени от други държави. Любопитното е това, че изискването на фирмата е кандидатите да са само жени на възраст от 25 до 40 години. Задължително е те да имат валиден задграничен паспорт.

Предимство ще имат тези, които вече са работили в страната и притежават NIE – испански идентификационен номер на чужденец.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
sergo
преди 9 години
Бурлаки берат ягоди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
sergo
преди 9 години
Робииииии!Евро-робииии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още