IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 23 октомври

07:48 | 23.10.14 г.
Преглед на печата за 23 октомври

Разнобой сред работодателите
в. Стандарт

Сред родните работодатели цари разнобой, а често шефовете на техните сдружения използват своята позиция за лични корпоративни интереси. Това алармираха пред "Стандарт" водещи бизнесмени, които се явяват членове на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Конкретният повод за брожение стана опитът на ръководствата на трите организации да заемат позиция по темата "Корпоративна търговска банка". АИКБ, БСК и КРИБ поискаха оставката на целия Управителен съвет на БНБ заедно с гуверньора Иван Искров. Мотивът бе, че шефовете на Централната банка не са предприели действия за прекратяване на разпродажбата на кредити на ТБ "Виктория", която е част от групата на КТБ. Това веднага накара шефката на Банка ДСК Виолина Маринова да обяви, че напуска УС на БСК. "Не мога да позволя нито моето име, нито авторитетът на Банка ДСК да бъдат свързани с опити за нагнетяването на напрежението в банковата сфера", заяви топбанкерката в писмо до медиите.

Според запознати и други членове на работодателските сдружения застъпват позицията на Маринова. "За да имаме тежест в обществото, трябва да се въздържаме от искания, които могат да се приемат като лобистки", коментират бизнесмени.

Румънци искат да пренасят газ от България
в. Стандарт

Румънската компания "Transgaz" има желание да пренася за Европа газ, който ще идва от България. Това обяви Богдан Илиеску, член на Управителния съвет на дружеството, по време на енергийна конференция в Прага, организирана от посолствата на Великобритания в Чехия и България.

По-късно пред "Стандарт" Илиеску допълни, че след изграждането на интерконекторите на България с Гърция и Румъния по тях може да се пренася синьо гориво от газопровода TAP, който ще се захранва от Азербайджан. Така по тръбите през България газът ще може да дойде до Румъния. След това по нейните интерконектори ще продължи през Унгария и ще достигне европейския пазар в Австрия. Според Илиеску този маршрут може да стане част от Южния газов коридор, по който Европа да получава синьо гориво от Каспийския регион.

Заплатата на шефа на ДКЕВР става по-висока от президентската
в. Сега

Заплата от 7645 лева ще получава председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). С това месечният му доход ще стане по-висок от този на президента, който в момента е около 5000 лева. Това става ясно от предложение за промяна на Закона за енергетиката, направено от министерството на икономиката.

Промените са изготвени от работна група на служебния кабинет. Целта им, според авторите на проекта, е да се дадат по-голяма независимост и компетентност на регулаторния орган. Очаква се поправките да бъдат обсъдени на заседание на енергийния борд утре. Членовете на комисията ще се избират от Народното събрание, а не от Министерския съвет, както е в момента.

По закон сега заплатата на шефа на ДКЕВР е 93% от три средни месечни заплати на работещите в сектора, което прави малко над 4200 лв. Новото предложение е тя да скочи на 95% от пет средни месечни заплати на заетите в сектора. В момента това прави точно 7645 лева. Отделно от това съставът на регулатора може да си докарва допълнителни пари от бонуси, такси, глоби и др.

Всяка десета преференция повтаря феномена "Любимец 15"
в. Сега

От общо 1 105 177 действителни бюлетини с отбелязано предпочитание към даден кандидат на отминалите парламентарни избори 135 954 (12.3%) повтарят феномена "Любимец 15", при който номерът на преференцията съвпада с този на партията или коалицията в бюлетината. Данните са от проучване на Института за развитие на публичната среда, представено вчера.

Налице е лек ръст от 1.3 на сто в сравнение с евроизборите през май т.г., когато за пръв път беше използван преференциалният вот. Най-често явлението се забелязва при избирателите на "Атака" - 17.39% от тях са отдали предпочитанието си за кандидат със същия номер като на партийната листа. Идентичен е резултатът на ГЕРБ - 17.2%. Трета в тази класация е "България без цензура" (15.26%), следвана от Реформаторския блок (10.46%), АБВ (9.15%), ДПС (7.21%), БСП (5.67%) и Патриотичния фронт (1.82%).

Три аутсорсинг гиганта отварят офиси в Пловдив
в. Новинар

Три от петте най-големи аутсорсинг компании ще отворят офиси в Пловдив в следващите няколко месеца.

Това съобщи кметът на града Иван Тотев пред Дарик. Подробна информация за инвестиционните намерения на дружествата ще бъде официално обявена на 30 октомври, когато в Пловдив ще се проведе еднодневен бизнес форум Outsourcing Destination Bulgaria. За събитието в града се очаква да пристигнат представители на около 100 фирми от IT и аутсорсинг бранша.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още