IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 24 март

07:31 | 24.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Skoda и Pesa искат да доставят 13 нови трамвая за 60 млн. лв.

В. Сapital daily

Чешката компания Skoda Transportation и полската "Железопътни превозни средства ПЕСА Бидгошч" (Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz) са двете фирми, подали оферти в търга за доставка на 13 нови трамвая. 

Поръчката е с прогнозна стойност 61 млн. лв. с ДДС и се финансира по проекта "Интегриран градски транспорт" по европрограмата "Региони в растеж". Възложител е общинското дружество "Столичен електротранспорт". 

170 млн. лв. ДДС за лекарства е платила здравната каса

В. Сега

170 млн. лв. е платила здравната каса за ДДС върху лекарства през 2016 г., изчисли директорът на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании Деян Денев. "Ако медицинските услуги, които лечебните заведения осигуряват на пациентите в България, се облагаха с ДДС, касата щеше да внесе близо 500 млн. лв.", допълни той. Денев припомни и че България е една от трите страни в ЕС, при които няма диференцирана ставка на ДДС за лекарствата. Денев за пореден път повдигна темата за преосмисляне на политиките у нас в тази насока, а въпросът е поставян и при разговори с партиите преди изборите.

Над 2800 ученици и 563 учители минали на обучение в ЦЕРН

В. Монитор

Над 2800 български ученици и 536 учители по природни науки са преминали обучения в Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) от 2011 г. насам. Там те са се запознали с работата и научните експерименти на ЦЕРН и са провеждали лабораторни упражнения. 

От тази година научната организация започва нова програма за двуседмично обучение на ученици - лауреати от национални и международни олимпиади. България ще е една от петте държави, които ще се включат пилотно, като до края на годината 24 българчета ще посетят ЦЕРН.

Топлофикация ни дере с лихва върху нулеви сметки

В. Монитор

„Топлофикация-София“ начислява лихви и за месеци с нулево потребление. Това съобщи за „Монитор” експертът от Федерацията на потребителите в България Евгени Недялков.

По думите му нито едно вещо лице досега не е обяснило как според Закона за счетоводството може да се начислява лихва върху сума, равна на нула. Той показа случай на потребител с висящи сметки, където в няколко от графите за начислени суми за консумирана енергия се мъдреха нули, но до тях в колоната за лихва имаше цифри, по-големи от нулата. Експертът припомни и случаите с лихви, десетки пъти по-големи от дължимата главница.

105 млн. лева тръгнаха към фермерите

В. Стандарт

Държавен фонд „Земеделие" днес извърши плащане на 105,443 млн. лева към близо 55 000 земеделски стопани, кандидати по Схемата за преразпределително плащане (СПП). Изчисленията са извършени на базата на разрешени застъпвания, актуализирания слой „Площи, допустими за подпомагане" и по окончателна ставка в размер на левовата равностойност на 75,32 евро за хектар (147,31 лв/ха).

Схемата за преразпределително плащане представлява по-високо подпомагане за първите 300 декара, които отговарят на условията по Схемата за единно подпомагане на площ (СЕПП).

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:15 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още