IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 25 март

07:55 | 25.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Консорциуми вземат лъвския пай от обществените поръчки

В. Сега

Лъвският пай от парите за обществени поръчки в България отива в т. нар. консорциуми или ДЗЗД-та - фирмени съдружия, регистрирани като граждански дружества по Закона за задълженията и договорите.

За периода 2007-2015 г. над 4000, или 19%, от всички изпълнители на обществени поръчки са обединения от типа ДЗЗД, показва анализ на наличните данни, направен от Института за пазарна икономика. Прави впечатление, че в пepиoдa 2007-2015 г. има консорциуми, които са работили по над 50 oбщecтвeни пopъчки. Анализът показва, че т.нар. ДЗЗД-та са спечелили търгове и конкурси за 14.5 млрд. лева. Това е близо една четвърт от средствата, похарчени за обществени поръчки. Повечето консорциуми са ангажирани с мащабни и скъпоструващи строителни дейности. 

ЦЕРН с бизнес инкубатор в София

В. Стандарт

Развитие на бизнес инкубатор в "София тех парк" с технологии, разработени в ЦЕРН е една от идеите, които се обсъждат в момента в Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН). Втората е в България да бъде построен център с адронен ускорител, който да се използва едновременно за медицински нужди и за научни изследвания. Това стана ясно вчера по време на заседание на Европейския комитет за бъдещи ускорители, с участието на генералният директор на ЦЕРН Фабиола Джианоти. Центърът с адронен ускорител би бил мащабен проект, който изисква разработване на нови технологии в ЦЕРН, както и организационна и финансова подкрепа от държавата и частни инвеститори, каза министърът на образованието Николай Денков. Той съобщи, че в момента се провеждат 8 експерименти и изследвания, в които участват над 100 български учени и инженери в областта на физиката на ядрото и на елементарните частици.

1 милион чужденци идват за Чудесата

В. Стандарт

Над 1 милион чужденци идват у нас до юни, за да видят Чудесата на България. Това сочат данните на Института за анализи и оценки в туризма. В периода 1 април - 1 юни очакваме 1,1 млн. чужди гости, огромната част от тях идват специално с цел културно-исторически туризъм, заяви Румен Драганов, директор на института. Той уточни, че това са около 10% от броя на чуждестранните посещения у нас за година.
280 000 българи планират да пътуват по Великден. 170 хиляди пък ще са чужденците, които ще дойдат у нас. По традиция те са предимно гърци, македонци, сърби и румънци, но тази година се очакват и много германци и италианци. 

19 университета вдигат таксите

В. Монитор

19 университета вдигат годишните такси през следващата учебна година, съобщиха от Министерството на образованието и науката за „Монитор“. Проектът за постановлението е качен на сайта на ведомството за обществено обсъждане.

Както „Монитор“ вече писа, Софийският университет „Климент Охридски“ повишава годишните такси в 9 факултета от общо 16. Скокът ще важи само за новоприети студенти и няма да засяга курсистите, които вече следват в Алма матер.

От 380 лв. на 420 лв. скача таксата в редовна форма за специалност "Публична администрация". Минимално увеличение от 10 лв. пък ще има за новоприетите студенти в редовна форма на обучение в Историческия факултет - от 590 лв. на 600 лв. Почти троен обаче е скокът в таксата за задочното следване по "Туризъм" - от 150 лв. до 420 лв.

70 000 IT специалисти работят у нас

В. Труд

Около 70 000 души у нас работят в IT сектора според данни от проучвания на европейската статистическа служба Евроста, изнесени от КНСБ.

Общо заетите у нас формират около 2,3% от общата трудова заетост при среден показател 3,5% за страните от ЕС..
Заплатите в бранша са сред най-високите в България, като по данни на Националния статистически институт (НСИ) в края на миналата година средното възнаграждение в бранша е било 2150 лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още