IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 26 април

07:32 | 26.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Веригата за обувки Deichmann ще увеличи магазините си в България
В. Капитал Daily

На фона на повишени продажби за 2016 г. в страната германската търговска верига за обувки Deichmann планира да увеличи броя на магазините си в България през настоящата година, с което общият им брой трябва да достигне 22, съобщиха от компанията във вторник. Паралелно с това вече са стартирали и онлайн продажби.

За 2016 г. българският клон на дружеството регистрира 2.7% ръст на продажбите, а броят на продадените обувки е достигнал 630 хил. чифта.

Към момента дъщерното дружество на Deichmann в България - " Дайхман търговия с обувки", управлява 21 магазина в страната, разположени в по-големите градове.

Сашо Дончев: Очевидна е връзката между акцията в КЕВР и скандала с Цацаров
В. Капитал Daily

Oчевидно е, че между стартиралите досъдебни производства срещу длъжностни лица в КЕВР във връзка с "Овергаз" и избухналия по-рано скандал за срещата на Сотир Цацаров със собственика на компанията Сашо Дончев има връзка. Това заяви самият Дончев в интервю за "Капитал". Той коментира като несериозен повода за прокурорската проверка в енергийния регулатор - сигнал за жалбата на "Овергаз" в Брюксел от 2011 г. заради злоупотреба с господстващо положение на държавната "Булгартрансгаз", подаден до главния прокурор 6 години по-късно.

Конкретно разследването на КЕВР е свързано с липсата на произнасяне от страна на комисията по жалба на "Овергаз инк" от 2011 г. Според прокуратурата това е довело до образуване на дело за злоупотреба с господстващо положение пред ЕК срещу БЕХ, "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", което още не е приключило.

Веригата детски центрове The Little Gym стъпи в България
В. Капитал Daily

Веригата детски спортно-занимателни клубове The Little Gym стъпи на българския пазар с откриване на първи обект в София, съобщиха от компанията. Той се намира на столичния бул. "България" и работи на принципа на франчайз.

The Little Gym предлага спортно-образователна програма за деца от 4 месеца до 12 години, като заниманията са разработени по учебни планове за цяла година и са разделени на семестри.

Първият франчайз обект от веригата The Little Gym се намира на столичния бул. "България" и е с площ около 350 кв.м.

МВР ще спасява ловешката автомобилна индустрия
В. Сега

МВР купува 290 високопроходими автомобила от компанията "Българска автомобилна индустрия" за над 30 млн. лв., става ясно от обявената през март обществена поръчка. Куриозът е, че фирмата, ръководена от бивш управител на Гриша Ганчев, е изместила гиганти като "Мото Пфое". "Н-Ауто София", които внасят "Нисан", "Тойота Тиксим", както и "Киа Моторс България" също са отпаднали от надпреварата по различни причини, става ясно от документацията. Според МВР "Мото Пфое" например са направили грешно изчисление в цената си. Победителят е избран, но не става ясно дали договорът е подписан.

В мотивите си за избора комисията, оценила предложенията, е записала като предимство, че предложените автомобили се сглобяват в България. 

682-ма оценители ще проверяват матурите електронно
В. Сега

За първи път тази година матурите по всички учебни предмети ще се оценяват електронно, съобщиха вчера от просветното министерство по повод наближаващите държавни зрелостни изпити. Матурата по български език и литература е на 19 май, а тази по предмет по избор - на 22 май.

На изпитната сесия през май-юни миналата година на компютри бяха проверени всички изпитни работи, без тези по български и по английски език. 
Държавните зрелостни изпити ще бъдат проверявани на компютри в 41 оценителски центрове, разположени в цялата страна, посочват от МОН. 

Жалбите срещу частни съдебни изпълнители растат лавинообразно
В. Сега

Лавина от жалби и сигнали на пострадали от практиката на частните съдия-изпълнители (ЧСИ) заради дългове към банки, монополни дружества и фирми за бързи кредити залива приемната на омбудсмана Мая Манолова. Това стана ясно на вчерашната дискусия в приемната на обществения защитник. 

Само за първите месеци на годината са получени над 530 сигнала спрямо 600 за цялата 2016 г., алармира вчера Манолова. До няколко седмици екип от експерти ще внесе в парламента промени срещу тези практики

Руският посланик иска среща с Бойко Борисов
В. Стандарт

България има големи възможности в сферата на туризма. Той е област, в която България може да се окаже в много изгодно положение. Това каза посланикът на Руската федерация у нас Анатолий Макаров в Хасково.
Надявам се, че в най-скоро време ще имам среща с новия министър на туризма, на която ще обсъдим възможностите за активиране на сътрудничеството в тази сфера, включително и с Хасковския регион, уточни той. Има взаимен интерес в тази област и ще работим в тази насока, допълни дипломатът.

Малки туроператори се обединяват за да оцелеят
В. Стандарт

Малки туроператори обединяват усилията си, за да оцелеят, след като браншът отбелязва сериозен спад през последните години. Сред причините са навлизането на нискотарифните компании и сайтовете за резервация на хотели, както и на това, че хората сами аранжират пътуванията си и не търсят услугите на туристическа агенция, каза Мария Пигулева от "ПТМ Интернешънъл".
Компаниите са коментирали обединяването на усилията за създаване на общ туристически продукт на инфотур до Волос и Пилио, Гърция, организиран по покана на гръцката Асоциация на хотелиерите в областта Магнезия, съобщиха инициаторите на обиколката.

Лозан Панов притиска съдебни шефове за ВСС
В. Монитор

Главата на олигархичния кръг „Агнешките главички“ в Темида Лозан Панов беше разкрит, че притиска съдебни шефове заради наближаващите избори за нов състав на Висшия съдебен съвет. Зависимият от енергийния бос Иво Прокопиев и проваления правосъден министър Христо Иванов председател на ВКС бе изловен от агенция „Блиц“ при опита му да кадрува неправомерно в изборния процес за нов съвет.

Още преди изтичането на крайния срок за издигане на предложенията на отделните съдилища Панов е изпратил писма до председателите на апелативните съдилища в Бургас, Пловдив и Велико Търново, както и до председателите на десетки окръжни и районни съдилища в страната с искане незабавно да му бъдат изпратени всички протоколи от проведени събрания на съдиите, на които са били обсъждани и издигани кандидатури за членове на новия ВСС, съобщи „Блиц“. Така шефът на ВКС е получил предварително информация за издигнатите кандидати. Тя вероятно е нужна на неговите ментори, чиито интереси

ЦИК прекрати предсрочно мандата на Ценко Чоков
В. Монитор

Централната избирателна комисия (ЦИК) прекрати предсрочно мандата на кмета на Галиче Ценко Чоков, става ясно от стенограма от заседание на комисията.

Решението е в отговор на писмо на общинска избирателна комисия в Бяла Слатина от началото на месец януари.

Причината е повдигнатите обвинения срещу Чоков и оставането му в ареста, следствие на което скандалния кмет повече от 10 месеца не изпълнява задълженията си.
ЦИК обаче се е забавил с отговора, тъй като е поискал становища от Инспекцията по труда и Окръжна прокуратура – Враца. Оказва се, че Чоков е използвал процедурни хватки и излизал постоянно в отпуск, въпреки че в същия период е бил в ареста, за да отложи отстраняването си от длъжност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още