IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 26 май

07:57 | 26.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Кабинетът даде заден за новите изтребители
В. Сега

Проектът за покупка на нови бойни самолети за армията вероятно ще бъде замразен за няколко години, след като правителството ясно даде заден ход за започването му. Въпреки че има определен модел изтребители - шведските "Грипен", и се очакваше кабинетът да реши, че започват преговорите, премиерът Бойко Борисов намекна в сряда вечерта за пренасочване на парите за самолетите към модернизиране на пехотата. 

Борисов вижда възможност още да се лети със старите самолети. "Миналия петък Държавната консолидационна компания (ДКК) придоби "Авионамс". До 2028 г. МиГ-овете и Су-тата могат да летят с ремонтирани оригинални двигатели. 

Три "висящи" сделки за приватизация ще се довършат до юни
В. Сега
Трите приватизационни сделки, които са в заварено положение, все пак ще бъдат завършени въпреки заявката на кабинета "Борисов" за край на продажбите. Причината е, че вчера срокът за обществено обсъждане на промените в Закона за приватизацията, внесени от ресорния министър Емил Караниколов, беше удължен до 10 юни. Дотогава ще се събират мнения и отзиви, а после той ще тръгне из комисиите в Народното събрание. После следват първо и второ четене в зала, което означава, че промените могат да са факт едва в края на юни.

В процедура за продажба в момента са обособени части на фирми - две от "Български пощи" - в Панагюрище и във Велико Търново, както и бивш учебен корпус в с. Миндя. Процедурите се очаква да приключат до 1 юни, става ясно от оценката на въздействие към проекта.

Кирил Добрев напусна парламента
В. Стандарт

Зам.-председателят на БСП Кирил Добрев напуска парламента от утре, каквато заявка бе дал преди две седмици на пленума на партията. Добрев вече депозира заявлението си в деловодството на Народното събрание.

Добрев очаква оставката му да бъде гласувана утре в пленарната зала. Той обявил за напускането си днес на заседание на парламентарната група. "Понеже някои колеги са нетърпеливи да си тръгна, обявявам наддаване за мястото ми. То е от най-хубавите в залата, скъпо може да се изтъргува", пошегувал се Добрев пред съпартийците си.

На мястото му в Народното събрание влиза Кристина Сидерова от Габровския МИР.

Съдът оправда Алексей Петров
В. Стандарт

Софийски градски съд оправда Алексей Петров. Алексей Петров беше обвинен за помагачество за присвояване на сумата от 1.3 млн. лв. По делото бяха призовани и 17 души - свидетели и вещи лица.

Срещу Петров и още четирима души се води и дело в Специализирания наказателен съд. То е за организиране и ръководене на организирана престъпна група, създадена с цел изнудване и рекет.

Бившият съветник в ДАНС беше арестуван при показната акция „Октопод" през февруари 2010 година.

Опасни гемии ни разхождат по морето
В. Монитор

Опасни корабчета разхождат туристи в морето. Във Варна например има около 60 регистрирани лодки за разходки, като половината от тях са с по-голям капацитет, a капитаните им нямат нужната квалификация да ги управляват. От това лято обаче им е дадена възможност да преминат през допълнителни курсове и да узаконят дейността си, съобщи за „Монитор” шефът на „Морска администрация” в града капитан Валентин Енчев.

Сред най-фрапиращите нарушения са недостатъчният брой спасителни жилетки, които задължително трябва да се поставят по време на плаването. 

67 БГ фирми работят в Африка
В. Монитор

67 български фирми работят в Африка, а нашите търговски представителства на Черния континент са 115. Това сочат данни на Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Най-много действащи компании има на Сейшелите и Египет, съответно 16, 14 и 12. Общо в 15 африкански страни, сред които са Зимбабве, Нигерия, Сомалия, Южна Африка и Южен Судан, има наши компании, които развиват дейност. Българските търговски представителства на континента общо са 115.

„Зелените“ оплетени в бизнес схеми в Трън
В. Труд

Коалицията “За да остане природа в България”, която е известна като “зеления октопод”, се забърка в бизнес схеми в Трън. Освен зелените големи противници на добива на злато в региона се оказват още бизнесдамата Диана Кишкилова и строителният предприемач инж. Искрен Миланов, научи “Труд”. Двамата имали сериозни бизнес интереси в региона и настройвали жителите срещу местния референдум, на който трябва да се реши ще има ли добив на злато.
Кишкилова е собственик на фирмата за минерална вода “Торн Спринг”, която от няколко години е спряна от производство. 

Пускат „уикенд винетка“
В. Труд

Освен еднодневни у нас ще бъдат въведени и „уикенд винетки“, след като хартиените стикери бъдат заменени с електронни. Това заяви министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

От ведомството уточниха за „Труд“, че тя ще важи за събота и неделя. Цените на електронните винетки няма да превишават стойностите на настоящите. Моделът на ценообразуване ще бъде по-гъвкав от досегашния, а годишната винетка ще може да е със срок от една година от датата на купуване. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още