IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 26 септември

07:42 | 26.09.17 г.
Преглед на печата за 26 септември

България не изпълнява задълженията си за поддържане на Дунав

В. Капитал Daily

От всички страни по поречието на Дунав България е тази, която най-очевидно не изпълнява задълженията си по поддържането на реката. Това заяви пред "Капитал" източник от Генерална дирекция "Мобилност и транспорт" на Европейската комисия по време на среща за бъдещето на инструмента "Свързана Европа" в Талин. "От всички проекти, свързани с международната транспортна инфраструктура в България, този ни причинява най-много главоболия. Спешно трябва да се свърши работата по Дунав. Там трябва да се прави драгаж всяка година. През последните 3 години българите не го правят", заяви източникът, който е във връзка с българското правителство. Драгажът представлява изкопни дейности по дъното на реката, които да я държат плавателна през всички сезони.

Според експерта, който е на високо ниво в комисията, е "очевидно, че не изпълнявате задълженията си. В този смисъл сте най-лошите ученици в класа". Румънците, с които България има съвместно споразумение да поддържа реката, изпълняват задълженията си много по-усърдно, казва представителят от ЕК. Според него причината е, че виждат ползата. "Има нов пазар, който се отваря - на круизните обиколки по реката". Експертът даде за пример проекта за обновяване и разширяването на пристанище Гюргево, където румънската страна има намерение да направи освен товарно пристанище и такова за яхти. Проектът се нарича "Зелено пристанище Гюргево".

Не стигат учителите за деца със специални потребности

В. Сега

Педагози, които нямат нужните умения да работят с деца със специални образователни потребности, се назначават за ресурсни учители, което поставя в риск качеството на този вид помощ. За това алармираха от Националната асоциация на ресурсните учители (НАРУ) в писмо до просветното министерство, в което призовават за предприемане на спешни действия за ограничаване на лошите практики. За момента в асоциацията са получили 11 сигнала за назначаване на неправоспособни ресурсни учители и доста повече - за прекомерно натоварване на този вид специалисти.

От НАРУ разказаха, че със започването на новата учебна година са били сигнализирани за масово назначаване на неправоспособни ресурсни учители в много детски градини и училища на страната. "В момента на практика никой не контролира този процес. Стига се до положение, в което се назначават дори и хора без педагогическо образование. В същото време не се обявяват достатъчно свободни работни места за ресурсните учители, които биха могли да бъдат осигурени от регионалните центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование", пишат от асоциацията.

Павлова: България има нужда от фондове и финансово инженерство

В. Стандарт

Вярваме и подкрепяме идеята за повече фондове и добавената стойност от тях, както и че е необходимо да има баланс между безвъзмездното финансиране и финансовите инструменти. Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, по време на конференцията "Бъдещето на финансите на ЕС", която се проведе в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на ведомството й. Дискусията се излъчваше на живо на сайта на Европейската комисия. През онлайн платформа министър Павлова отговаря и на въпроси, постъпили в реално време.

Като човек с опит смятам, че държави като България имат нужда от фондове в съчетание с финансово инженерство. Защото финансовото инженерство не е приложимо във всички области – например има области и проекти, които не генерират приходи – като водния сектор, заяви министър Павлова. В тези случаи са необходими директни грантове или грантове в рамките на 50%, другите 50% да са инструменти на финансов инженеринг.

СМГ на прокурор за финансови далавери

В. Монитор

Сигнал за съмнения за злоупотреби с финанси в Софийската математическа гимназия е подаден до столичната градска прокуратура. Това съобщи за „Монитор“ шефката на Регионалното управление по образование (РУО) – София, Ваня Кастрева. Тя обясни, че ставало дума за противоречия между училищното настоятелство и бившия директор на СМГ Антони Стоянов. Родители твърдели, че били дадени 200 хил. лв. за ремонт на училището от бюджета на настоятелството, а според бившия шеф никакви пари не били постъпвали в училището, разказа още Кастрева. Тя допълни, че сигналът е подаден, за да се изчистят и изяснят тези разногласия.

Двама зам.-кметове на Хасково подадоха оставки

В. Монитор

Двама от общо трима заместник-кметове на Хасково подадоха оставки днес следобед. „Поискахме да ни бъдат прекратени трудово-правните отношения с община Хасково“, обявиха зам.-кметовете Евгени Консулов и Милена Трендафилова. Мотивите им са несъгласие и принципно разминаване във визията за управление на общината с кмета Добри Беливанов. Оставките идват два дни след като ръководството на ГЕРБ в Хасково обяви управлението на своя кмет Добри Беливанов за пълен провал. Градоначалникът, който е в отпуск и е в Италия, отговори писмено на критиката на ГЕРБ. За голяма част от поставените нерешени проблеми той прехвърли пряко или косвено вината на своите заместници Консулов и Трендафилова.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:27 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още