IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 27 февруари

07:48 | 27.02.15 г.
Преглед на печата за 27 февруари

Депутатите одобриха предложението за 3-месечен мораториум за износ на дървесина
в. Сега

Износът на необработена дървесина да бъде забранен от 6 април т.г. за 3 месеца, а през това време да се вземат мерки за борба с незаконната сеч. Това решиха депутатите от земеделската комисия, които вчера обсъждаха предложенията на 4 партии за въвеждане на мораториум.

ГЕРБ и Патриотичният фронт искаха 3-месечен мораториум, който записаха в проекторешение, а Реформаторският блок и "Атака" - безсрочна забрана, описана в промени в закона за горите. Вчера всички партии без БДЦ и "Атака" подкрепиха по принцип 4-те идеи и се обединиха около едно общо проекторешение. Според него парламентът може да забрани за 3 месеца износа на дървен материал за други страни от ЕС, както и да задължи министъра на земеделието да забрани износа към държави извън Евросъюза. През това време трябва да се направят законодателни промени, които да гарантират ограничаването на незаконната сеч. Възможно е и да се забранят голите сечи в частните гори, дори те да са разрешени в лесоустройствените планове. Началото на мораториума е отложено за 6 април т.г., за да могат дотогава фирмите с договори за износ да ги прекратят.

Горанов отряза съдебната власт за по-високи заплати
в. Сега

Няма пари за по-високи заплати в съдебната власт, но пък финансовият министър Владислав Горанов е готов да съдейства за отмяна на разпоредбата в закона, която гарантира увеличение на възнагражденията. Това стана ясно при посещението му във Висшия съдебен съвет (ВСС) в четвъртък. Дискусията протече бурно с литературни цитати, философски разсъждения и забележки за това кой има възпитание и кой не.

Още в началото Горанов попари всички надежди, че могат да се намерят 45 млн. лв. допълнително до края на годината, с които да се вдигнат заплатите на съдии, прокурори и следователи с 12%. "Единствения закон, в който е заложен философски принцип, е законът за счетоводството", заяви финансовият министър и обясни, че правната норма трябва да отстъпи пред икономическата реалност. Преди това разказа случка от живота на автора на "Добрият войник Швейк" Ярослав Хашек. След това обясни на членовете на ВСС, че ги разбира, защото според Закона за съдебната власт заплатите са вързани с тези в бюджетната сфера и трябва да се вдигнат, щом там има увеличение. Бюджетът обаче няма тази възможност, обясни министърът и изненада ВСС със съвсем неочаквано предложение: "Мога да ви извадя от деликатното състояние - вие нямате законодателна инициатива, но Министерският съвет има. Можем да променим чл. 218 и да не сте в такова състояние", заяви той.

Нова жалба спъва старта на третия лъч на метрото
в. Сега

Датата на първата копка на третия лъч на метрото е неопределима заради нова жалба. Този път тя е подадена срещу устройствения план на София, който беше променен заради проекта в края на м.г. "Жалбата е подадена дори без мотиви, но до произнасяне на съда не можем да започнем", обясни главният архитект Петър Диков.

Пред "Сега" жалбоподателят арх. Димитър Димитров обясни, че жалбата му е заради цялата процедура. "През 2009 г. с приемането на общия устройствен план не вмъкнаха трасето на третия лъч, а след това почнаха да правят проекти за него, без да имат основание, и сега промениха плана. Не е доказана и ефективността на трасето", обясни Димитров. Според него след "Красно село" в посока "Овча купел" и в посока театър "София" в източна посока по бул. "Владимир Вазов" няма да има никакво натоварване. Все още няма насрочено дело срещу жалбата.

Погасяваш целия кредит, ако ти вземат жилището
в. Стандарт

Нов закон за ипотечния кредит трябва да влезе в сила до края на годината. Той ще внесе в банковото ни законодателство промени, съобразени със съответната директива на ЕС, която беше приета в края на 2013 г. Тази директива трябва да се отрази в законите на страните членки на ЕС до 20 декември 2015 г.

Новият закон се пише от юристите на БНБ и за целта още от миналата година се правят консултации със съответните браншове, каза за "Стандарт" Тихомир Тошев от Асоциацията на кредитните консултанти. Един от най-важните текстове ще се отнася до отнемането от нередовните длъжници на жилище, което служи за обезпечение.

Връзват митниците с данните на МВР
в. Стандарт

Служители на Агенция "Митници" ще имат достъп до данните на МВР, като наред с това ще се увеличат правата им при разследване на измами и задържане на заподозрени. Това предвиждат промени в Закона за митниците, които са подготвени от Министерството на финансите. Служители на МВР и на Агенция "Митници" ще обменят данни чрез достъп до автоматизираните им информационни системи, гласи проектът. С промените в закона митничарите ще могат да извършват оперативно-издирвателна дейност, когато става въпрос за контрабанда или за продажба на акцизни стоки без бандерол. Ще могат да правят и разследвания, свързани с акцизи и ДДС. Наред с това митничарите ще може конвоират лицата, на които е постановено задържане до 72 часа заради подозрение в контрабанда или търговия с акцизни стоки без бандерол. В момента митничарите могат да задържат заподозрените, но само за 24 часа.

Ремонтират виадуктите на "Тракия" и "Хемус" до декември
в. Новинар

Трите виадукта на магистралите "Тракия" и "Хемус" ще бъдат ремонтирани до края на тази година. Наред с това през лятото ще кипи и усилено обновяване на пътната настилка в цялата страна. Това съобщи председателят на управителния съвет на агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) инж. Лазар Лазаров.

„Това лято ще има доста ремонти по пътните съоръжения, за което предварително се извиняваме на шофьорите”, коментира той. Лазаров обяви и предстоящите ремонти на няколко съоръжения, които са на 33-ти километър на магистрала "Хемус". Ремонт се прави и на големия виадукт на Елешница.

Закриват "кухите" специалности във вузовете
в. Новинар

Кухите специалности, които нямат приложение на пазара на труда, да бъдат закривани.

Това се предлага в Стратегията за висшето образование, приета от парламента вчера. Част от нея ще бъде насочена към решаването на проблема със самоцелното обявяване на „несвойствени специалности” единствено с цел привличане на студентите. Целите на стратегията са свързани с повишаване качеството на висшето образование до нивото на университетите в развитите европейски държави.

В това число се предвижда увеличаване броя на висшистите. Амбицията е делът им да нарасне с 10% и към 2020 г. да достигне 36%. Ще се върви към развитие на електронните форми за дистанционно обучение, както и към финансови стимули за добри резултати на преподавателите. В Народното събрание парламентарните групи единодушно подкрепиха стратегията за висше образование.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още