IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 27 юли

07:40 | 27.07.16 г.
Преглед на печата за 27 юли

Парламентът плахо даде власт и независимост на съдиите

в. Капитал Daily

Важна крачка за отнемане едноличната власт на ръководителите на съдилищата и въвеждане на съдийското самоуправление беше направена във вторник с окончателното приемане на текстове в Закона за съдебната власт в парламента. На общите събрания на съдилищата беше дадена възможност да решават ключови въпроси по управлението на съда, както и да издигат номинации пред Висшия съдебен съвет за председатели. По този начин може да бъде разбит порочният модел политически и икономически кръгове през ВСС да назначават близки до тях началници в съда, които да имат еднолична власт в управлението.

Друга добра новина е, че парламентът отхвърли предложението членовете на ВСС, които са били съдии, прокурори и следователи, автоматично да бъдат повишавани след края на мандата им. Главният прокурор пък ще може да бъде викан и изслушван от Народното събрание по някои въпроси, като ще могат да му бъдат задавани и писмени въпроси от граждани.

Гражданският сектор в България продължава да е нестабилен
в. Капитал Daily

Гражданският сектор в България е нестабилен и не е подобрил състоянието си през последните четири години, като индексът за устойчивост на неправителствените организации в България за 2015 г. е 3.3 при скала от 1 (най-висока степен на устойчивост) до 7 (най-ниска). Той бе представен във вторник от Българския център за нестопанско право (БЦНП).

Индексът изследва няколко сфери. Според данните България бележи подобрение по отношение на организационния капацитет, застъпничеството и предоставянето на услуги. Влошава се по показателя правна среда и има застой на финансовата устойчивост, инфраструктурата и обществения престиж на неправителствените организации (НПО).

Ремонтираната магистрала "Марица" влезе в нов ремонт
в. Сега

Ремонт на ремонтиран само преди 5 години участък от магистрала "Марица" започна вчера. От Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) обявиха, че се работи по стария участък между Харманли и Любимец. Причината според държавните експерти е в изполвания битум, който не издържал на високите температури. В резултат, заради интензивния трафик на тирове, са се образували коловози, дълбоки 30 и повече сантиметра, които са опасни за движението.

Проблемният участък е строен през 2008 г. През 2010 г. бе ремонтиран и тържествено открит от премиера Бойко Борисов в първия му мандат и от тогавашния строителен министър Росен Плевнелиев. Тази част от магистралата е около 16 км.

Прокуратурата пак засече вредни храни в училищните столове
в. Сега

Поредна порция нарушения на изискванията за храните, които се предлагат на децата в училище, откри прокуратурата. Проверките този път са в Западна България. Подсладени сокове, сандвичи със съмнителна кайма и продукти с опасни за здравето съставки са част от намерените вредни храни, предлагани в лавки и столове в школа в Благоевград, Видин, Враца, Монтана и София. Масово е констатирана и лоша хигиена на персонала, плесени в кухните и др.

В София са инспектирани над 200 обекта, предлагащи храни в детски градини и училища, в които са открити продукти, които не отговарят на изискванията за здравословно хранене. Не се посочват конкретните артикули, нито в колко от обектите са намерени те. Сред общите констатации са - липса на топла вода в конкретните обекти, незадоволителни сграден фонд и технологично оборудване, липса на изградена ефективна аспирация над всички топлинни уреди в кухненски блок, наличие на плесени и корозия по стените и съоръженията, съхранение на продукти без етикет и данни за вида на продукта, начина на съхранение и срока на годност.

Столицата пак опитва да прокара скандална концесия в транспорта
в. Сега

Въпреки разногласията на политическите групи, Столичният общински съвет ще направи нов опит да даде на концесия 16 автобусни линии на "МТК Гроуп". Цената е без промяна - 169 млн. лв. за 8 години. Днес предложението, което този път идва от Карлос Контрера ("Патриоти за София"), ще се обсъжда в транспортната комисия, а в четвъртък влиза на сесия на общинския съвет.

На няколко пъти докладът с концесията за автобусните линии беше оттеглян от разглеждане в транспортна комисия. Той беше внесен в началото на април от представители на 3 политически сили в местния парламент - Калоян Паргов (БСП), Борислав Бориславов (РБ) и Борислав Борисов (ГЕРБ). Според вносителите сделката цели да спести на Столичната община 15 млн. лв., които иначе трябвало да се дадат на "МТК Гроуп" като обезщетение по съдебно дело. По това време обаче съдът все още не се беше произнесъл окончателно по спора и в крайна сметка спорното предложение беше оттеглено. Още повече че фирмата нямаше лиценз за превозваческа дейност.

Разследват кой бутна паметник на културата
в. Стандарт

Прокуратурата подхвана случая с бутнатата къща паметник на културата на улица "Отец Паисий 13" в Пловдив. Хората на Сотир Цацаров са назначили проверка за евентуално увреждане на културна ценност. Окръжните прокурори са се самосезирали след като се разбра, че сградата е съборена.

Ще се извършва проверка относно законността на срутването. "В хода на проверката ще се снемат писмени обяснения от лицата, запознати със случая, включително и длъжностните лица, ангажирани с дейността по контрол на съответните действия. Ще се изискат и приложат относимите документи, включително тези, касаещи съгласувателната процедура по Закона за културното наследство. Определеният срок за извършването й е 7 дни", обясниха от държавното обвинение. Днес експерти от Министерството на културата и представители на Община Пловдив направиха оглед на място.

Тотални проверки за калпави плодове и зеленчуци по пазарите
в. Монитор

Масови проверки на продаваните плодове и зеленчуци по пазари, тържища, борси, складове за търговия и на едро и в търговските вериги започна днес Агенцията по безопасност на храните (БАБХ), съобщиха от контролното ведомство. Ще инспектирани и нерегламентираните пазари в страната дали продават пресни плодове и зеленчуци влезли нелегално в страната, предупредиха от БАБХ.

Първата проверка във вторник бе направена от тържището в Първенец, близо до Пловдив, където първи на мушката на проверяващите стана търговец на изцяло българска стока. Мъжът получи констативен протокол с глоба до 3000 лв. заради липсващо удостоверение.

Ръст на приходите на Би Ти Ви
в. 24 часа

20,5 млн. долара са нетните приходи за второто тримесечие на 2016 г. на “Би Ти Ви Медия груп”, съобщиха от компанията. Това е ръст с 3% повече от 2015 г., когато са били 19,4 млн. В същия период - от април до юни 2016 г., българският телевизионен рекламен пазар също отбелязва ръст в нетно изражение.

“Утвърдихме лидерската си позиция с програмна стратегия, базирана на висококачествени новини, спорт и развлекателни продукции. През второто тримесечие на 2016 г. най-гледаните шоу програми са MasterChef, “България търси талант” и българският комедиен сериал “Столичани в повече”, казва Павел Станчев, главен изпълнителен директор на “Би Ти Ви Медия груп”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още