IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 27 юли

08:07 | 27.07.17 г.
Преглед на печата за 27 юли

Правителството ще бори бюрокрацията с още бюрокрация

В. Сега

Месец и половина след като обяви тотална война на бюрокрацията, правителството реши, че, за да постигне пълна победа, е нужно да създаде още бюрокрация. Новото чудо се нарича регулаторен борд и негов главнокомандващ ще е вицепремиерът Томислав Дончев, стана ясно след вчерашното заседание на правителството. Бордът щял да прави периодични прегледи сектор по сектор за излишните регулаторни режими за бизнеса и за гражданите и щял да дава становища и препоръки кои лицензи, разрешителни, удостоверения и декларации да останат и кои да се премахнат.

МВР е изненадано и безпомощно пред ренесанса на мутрите

В. Сега

Вълната от дръзки нападения на публични места през последните дни е съвпадение на хулигански прояви и не може да се говори за усложняване на криминалната обстановка. Това стана ясно от сигналите, които ръководни фактори от МВР излъчиха след поредицата нагли престъпления на улицата, част от които посред бял ден в центъра на София.

В сряда серията продължи с убийство на 43-годишен мъж в Пловдив. Той е бил застрелян в парка "Лаута", докато разхождал кучето си. Убитият е родом от Дупница, но от 10 години живее в Пловдив, където има бизнес със соларни студиа. МВР шефът в Пловдив Атанас Илков заяви лаконично, че се работи по всички версии.

Търг на МВР за джипове разби единодушието на КЗК

В. Капитал Daily

Търг за доставка на патрулни полицейски автомобили с висока проходимост "скара" членовете на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), което не е обичайно. Мнозинството комисари смятат, че нарушение няма, но двама излизат с писмено особено мнение, в което виждат основни пороци в поръчката. Двама от комисарите са в опозиция на решението, с което мнозинството в регулатора отхвърля жалбите на отстранени кандидати. Опозиция са Пламен Киров от квотата на ДПС и Красимир Витанов, посочен от СДС.

Поръчката беше разделена на две - една за доставка на 51 патрулни автомобила и друга за още 70 автомобила. МВР избра за първата "Асебо", която не е позната в сектора и не е известна с досегашен опит във вноса на автомобили, а за втората - пазарджишката "Тойота Тиксим". Вносителят на Renault и Dacia "Омникар ауто" оспори първата позиция, а на Ford, Volvo, Jaguar и Land Rover - "Мото-Пфое" възрази и по двете позиции. Спорната поръчка е на обща стойност около 11 млн. лв., които са част от 160-те млн. евро, отпуснати от ЕС за справяне с бежанската криза.

Шофьорска книжка само с 10-и клас

В. Монитор

10-и клас ще е минималният образователен ценз, необходим за кандидатите да вземат шофьорска книжка. Това решиха вчера народните представители от транспортната парламентарна комисия при разглеждане между първо и второ четене на промени в Закона за движение по пътищата, внесени от Светослав Иванов от ГЕРБ и други депутати.
В момента според изискванията желаещите да получат документ за правоуправление на автомобил трябва да имат най-малко основно образование. Допреди 2 години това беше завършен 8-и клас, но според сега действащата рамка е 7-и клас.

Подобни промени бяха въведени още преди 2 години в Закона за предучилищно и училищно образование, според който те трябваше да влязат в сила чак през 2022 година. С новите изменения на Закона за движение по пътищата правилата обаче ще влязат в сила още с неговото гласуване и обнародването му в Държавен вестник. Това на практика означава, че завършващите основно образование по образователния закон вече няма да могат да вземат шофьорска книжка. „Идеята не е лоша и е хубаво да се вдигнат критериите“, коментира Георги Свиленски от БСП, който е зам.-председател на комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още