IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 27 ноември

07:46 | 27.11.14 г.
Преглед на печата за 27 ноември

Суперсъвет ще решава за глобите на екопроектите от Брюксел
в. Сега

Специален съвет под ръководството на вицепремиера и министър на еврофондовете Томислав Дончев ще решава кой да плаща глобите по екопроектите, наложени от Брюксел по оперативната програма "Околна среда". Това стана ясно от думите на екоминистъра Ивелина Василева в отговор на въпрос на в. "Сега" за това кой и как ще плати финансовия недостиг по проектите с нередности, изпълнявани основно от общините.

Екопрограмата бе спряна в края на миналата година. Плащанията от Брюксел по нея бяха отблокирани преди десетина дни, но проблемът за общините остава. Европейската комисия реши да наложи 9.5% плоска финансова корекция върху бюджета на цялата програма в размер на близо 153 млн. лева, след като провери 239 договора. Служебното правителство прие протоколно тази корекция, за да се отблокират парите, но нямаше решение за това как ще се плащат парите, които реално България няма да получи по вече започнати проекти. В повечето случаи стойността им надвишава бюджетите на местните власти и ако се наложи те да поемат липсите сами, ще се изправят пред фалит.

Газовата връзка с Румъния пак заседна в Дунав
в. Сега

След като през лятото инженерни проблеми блокираха изграждането на газовата връзка с Румъния, сега се оказва, че трудностите продължават. "Под река Дунав има скъсана тръба, която трябва да бъде отстранена, за да може да бъде прокарана тръбата, която в момента е заварена на територията на Румъния и е готова, за да бъде изтеглена", съобщи вчера изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Кирил Темелков. Подобен проблем имаше и през юли, но не бе уточнено дали става въпрос за същия случай.

Според Темелков са нужни две седмици до приключването на обекта, след като проблемът със заседналата тръба бъде изчистен. "Имаме увереност, че до края на тази година ще се справим. До средата на следващата година мислим да бъде реализирано и предприето сондирането на резервния газопровод", каза още той.

Uber набира шофьори в България
в. Капитал Daily

Платформата за алтернативен таксиметров превоз Uber започна да набира шофьори в България. Макар и без логото на компанията, от няколко дни в социалната мрежа Facebook се разпространява обява, от която става ясно, че Uber има намерение да стартира дейност в страната съвсем скоро. Страницата, озаглавена Kola v Grada, твърди, че това е "нов революционен начин да превозваш хора в София, използвайки собствената си кола". Официални представители на Uber не бяха открити за коментар, а служителка на дадения телефон за връзка отказваше друга информация освен "насочваме ви да попълните формуляра на страницата".

Uber или не

Линк на страницата във Facebook препраща към подробностите към обявата за допълнителна работа - как можеш да спечелиш пари, карайки собствената си кола и определяйки собственото си работно време. Първо условие е кандидатите да имат навършени поне 24 години. Изисква се те да имат кола с четири врати, произведена през 2005 г. или след това - параметри, покриващи модела на Uber. Съвпаденията обаче не свършват дотам - адресът на фирмата, посочен на Facebook страницата, съвпада с този на "Юбер България", посочен в Търговския регистър. Тоест вероятността да става въпрос за имитатор на Uber е минимална.

Гърци атакуват Пиринско за коледни покупки
в. Стандарт

Търговци в Пиринския край очакват наплив от гръцки туристи в навечерието на Коледа. Те се надяват на добри обороти благодарение на клиенти от южната ни съседка.

В последните месеци все повече гърци от пограничните селища пазаруват евтино в магазините в региона. Най-много са в Петрич, Сандански и Гоце Делчев. Доста от собствениците на обекти в тези градове признават, че разчитат на елините, за да вържат двата края и да припечелят нещо.

Жители на Северна Гърция се кооперират по 3-4 души в един автомобил, за да им излезе доста по-тънко и разходът за гориво.

Италианци правят лекарства от костилки на БГ череши
в. Новинар

Италианци масово изкупуват череши, от които произвеждат лекарства и разкрасителни продукти, а поляците имат голям интерес към местния сорт ябълки. Това разказа за „Новинар” зам.-кметът на Кюстендил Надя Каратова. Тя обясни, че италианците използват черешите като суровина във фармацията и козметичната индустрия.

По думите й всяка година в началото на лятото в града пристигат големи групи италиански предприемачи, които изкупуват плодовете. „От костилките и дръжките на черешите правят различни лекарства и козметични кремове”, уточни Каратова. Тя допълни, че поляците пък имат интерес към кюстендилските ябълки. Зам.-кметът каза още, че основният бизнес интерес от страна на чужденците в Кюстендил е свързан именно с овощарството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още