IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 28 юни

07:40 | 28.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

КТБ назначи любимия си синдик и в "Интерхотели" Велико Търново
в. Капитал Daily

Нов временен синдик е назначен в "Интерхотели" – Велико Търново, което влезе в процедура по несъстоятелност в края на миналата година. По предложение на най-големия кредитор - Корпоративна търговска банка (КТБ), от месец на поста е назначен Росен Милошев, който синдиците на банката са избрали да движи несъстоятелността на още 20-ина компании, неплащащи кредити си към фалиралата институция. Това е четвъртият синдик, който влиза в хотелиерското дружество за седем месеца. "Интерхотели" дължи на банката над 31 млн. лв. по данни към февруари 2017 г. Преди почти три годни обектът за кратко се предлагаше от съдия-изпълнител при оценка от 7.5 млн. лв., а през октомври миналата година отново беше обявен за публична продан, но при цена 17.7 млн. лв. Кандидати нямаше.

Хотелът сега работи, но явно през договор за наем. Според Имотния регистър той е подписан през октомври миналата година и е с новото дружество "Интерхотели" - Велико Търново. Едноличен собственик е 20-годишната Гергана Георгиева, която е дъщеря на собственика на фалиралото дружество "Интерхотели" Георги Георгиев.

Българин оглавява шведския инвестиционен фонд Kinnevik
в. Капитал Daily

Българският експерт в областта на телекомуникациите и технологиите Георги Ганев ще бъде новият главен изпълнителен директор на един от водещите европейски инвеститори в технологичния сектор – шведския фонд Kinnevik. Назначението влиза в сила от 1 януари 2018 г., като първоначалният фокус в дейността на новия мениджър ще бъде консолидирането на активите на компанията в областта на телекомуникациите и в медийния сектор.

В портфолиото на Kinnevik влизат както по-зрели телеком бизнеси като шведския GSM оператор Tele2 и базирания в Люксембург мобилен оператор Millicom, чиято дейност е предимно на пазарите в Африка и Латинска Америка, така и дигитални брандове като модния онлайн търговец на дребно Zalando, където е най-големият акционер, пише Financial Times.

България не иска задължителни цели за енергийна ефективност до 2030 г.
в. Капитал Daily

България не е съгласна новата цел за 30% енергийна ефективност до 2030 г., която се предлага от Европейската комисия да има задължителен характер за отделните страна членка. Това е стана ясно по време на редовното заседание на Съвета на Европейския съюз "Транспорт, телекомуникации, енергетика", част "Енергетика", което се проведе в Люксембург в понеделник с участието на енергийните министри на ЕС. Този въпрос е беше най-дебатирания по време на заседанието и в крайна сметка страните членки не са стигнали до единна позиция.

Според източници на "Капитал" основните привърженици на задължителните цели за енергийна ефективност са били по-големите страни членки на ЕС, докато България и друга група държави са поддържали тезата, че целта трябва да е индикативна.

76 санирани сгради ще бъдат проверени за пожароопасна изолация
в. Сега

10% от санираните по "безплатната" програма за енергийна ефективност сгради ще бъдат проверени на случаен принцип от Дирекцията за национален строителен контрол. Ще се инспектира как строителните фирми са си свършили работата, какви материали са вложили и дали отговарят на изискванията за пожарна безопасност. От изпълнителите ще се изискват сертификатите за качество и за произход на материалите.

Това съобщи вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Ще бъдат проверени и всички 30 сгради, за които в министерството има подадени сигнали за нередности. Общият брой на сградите, които ще бъдат инспектирани, е 76. Резултатите трябва да станат ясни в рамките на две седмици.

Президентът ще разсекрети и втората стенограма за КТБ
в. Сега

Президентът Румен Радев ще разсекрети и стенограмата от втория Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) по темата КТБ, провел се на 14 юли 2014 г., съобщиха от администрацията на държавния глава пред "Сега". Оттам обясниха, че в момента в Държавната комисия по сигурността на информацията върви процедура за премахване на грифа "поверително" към документа. След като законовите изисквания бъдат изпълнени, той също ще стане публичен, уточняват от пресофиса на Радев.

В интервю за bTV на 9 юни президентът каза, че след като види реакциите в обществото по отношение на първата стенограма от КСНС, проведен на 29 юни 2014 г., ще прецени как да действа с втората. "Моето решение е да не обжалвам решението на съда за втората стенограма. Предприел съм действия за декласифициране, т.е. премахване на грифа "поверително", с който е тази стенограма, и ще преценя кога и дали изобщо да я оповестявам. Защото първата стенограма ще бъде тест за зрелостта на нашето общество дали заслужаваме прозрачност. Дали всички искат прозрачност, или някой иска да създава кризи в банковата система", каза Радев.

ТЕЛК възобнови работа
в. Сега

Всички ТЕЛК в страната би трябвало вече да могат да работят на пълен капацитет и да издават решения за инвалидност на всички хора. Вчера в "Държавен вестник" беше публикувана и влезе в сила наредбата, по която се смятат процентите на загубена работоспособност на хората с повече от едно заболяване. Преди повече от месец тя беше отменена от съда заради липса на задължителните мотиви към нея и ТЕЛК спря работа по тези казуси поради липса на законово основание.

За времето, докато се подготви и приеме новата методика в наредбата за медицинската експертиза, по която се смята процентът инвалидност, комисиите в страната бяха затрупани с документи, които чакат решение. Смята се, че натрупаните документи за решения са над 20 000.

Депутатите със застраховка „Живот" за 30 000 лв.
в. Стандарт

Застраховка „Живот" за 30 хиляди лева ще получи всеки един от 240-те депутати в 44-то Народно събрание. От администрацията на парламента обявиха обществена поръчка за сключването на групова рискова застраховка за една година за живота на народните представители.

Съгласно изискванията застрахователят ще получи до 50 хиляди лева без ДДС. В замяна на това всеки един народен представител трябва да е застрахован за сумата от 30 хиляди лева. Отговорността на застрахователя е да изплати тази сума в случай на смърт от инфаркт или инсулт, пътнотранспортно произшествие или посегателство. Премията са изплаща при обстоятелства, свързани или станали по време на изпълнение на служебните задължения от народните представители.

Здравният министър: Няма да загубим парите за Спешната помощ
в. Стандарт

На този етап няма опасност да загубим средствата по проекта за модернизация на Спешната помощ, каза министърът на здравеопазването Николай Петров на церемония за награждаване на лекари. Сумата е в размер на 160 млн. лв. по проект за модернизирането и оборудването на Спешната помощ, на филиали за Спешна помощ, както и за купуване на 400 нови линейки. Проектът е по ОП "Региони в растеж".

МЕТРО маха прекупвачи на месо и зеленчуци
в. Стандарт

Българските производители на месо, плодове и зеленчуци ще може да доставят продукцията си директно в магазините на МЕТРО. Министърът на земеделието Румен Порожанов и управителят на МЕТРО България Георги Илиев дадоха старт на инициативата "Отгледано с грижа в България". С тази инициатива български селскостопански производители ще доставят директно, без посредник и на справедлива цена, своята продукция - плодове, зеленчуци и месо, до 11-те магазина на МЕТРО в цялата страна.

"С въвеждането на модела за директно партньорство и доставка ние подкрепяме устойчивото развитие на малкия земеделски бизнес и допринасяме за растежа на местната икономика", каза Георги Илиев. По думите му така продукцията на фермерите ще достига по-бързо до клиентите на МЕТРО - ресторантьори, хотелриери и готвачи.

2000 фалшиви обяви за наем никнат на ден
в. Монитор

По 2 хил. фалшиви обяви за наем в София на ден се публикуват в интернет. Зад съобщенията се крият измамници, които искат предплата и депозит за несъществуващи жилища или такива, които изобщо не се отдават под наем. В районните управления в големите градове месечно вече има десетки сигнали за измама, но заради дребните суми, които мошениците прибират, не се стига до образуването на досъдебно производство, тъй като вредата е нищожна според закона.

Бумът на далаверите е регистриран още от пролетта, когато цените на недвижимите имоти станаха по-високи и много хора се отказаха от тегленето на ипотечен кредит за ново жилище. Вместо това предпочитат да излязат под наем, обясниха от агенциите за недвижими имоти. Именно и тази тенденция подтикнала мошениците да пускат неограничен брой безплатни обяви в най-известните сайтове за недвижими имоти в България.

Чакаме 51 дни за обработване на документи по една процедура
в. Труд

Общо 50 проектни документа са необходими в България за разрешение за строеж на жилищна сграда. За същата процедура в Англия институциите изискват 3 документа, а в Германия – 9. Това стана ясно от доклад за административната тежест в строителството в Европа, който представи на бизнес форум Адриана Спасова, председател на Българското общество по строително право.

“Режимът за одобрение на проекти у нас е най-бюрократичният в цяла Европа”, посочи Спасова. Причините са дългите срокове за разрешение на строеж, множеството проектни документи, които изискват институциите, увеличението на административните разходи и такси по време на процеса, както и липсата на “мълчаливо съгласие”.

Дизеловите и електрически мотриси „Сименс” на БДЖ с изтичащ ресурс
в. Труд

Дизеловите и електрически мотриси „Сименс”, които са най-близкото до представата за съвременен подвижен състав в БДЖ, може да отпаднат от разписанията след Нова година. Причината е, че ресурсът им изтича в края на 2017 г., а процедурата за ремонта на машините се бави. Това обявиха пред БТВ бившият служебен министър на транспорта Кристиан Кръстев и синдикалистът Петър Бунев.

„На 10 г. трябва да минат среден ремонт. Имат ресурс от 30 г., но за тези 30 г. не трябва само да се карат, трябва и да се поддържат”, подчерта Бунев. По думите му обществената поръчка за този ремонт в момента се обжалва. „Ще стигнем до положение дори парите да ги имаме, няма да имаме влакове”, предупреди представителят на КНСБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още