IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 28 май

08:53 | 28.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 28 май

Тотото и благодарни граждани дарявали МВР
в. Дневник

Благодарни граждани и фирми, сред които и Спортният тотализатор, са сред дарителите на МВР, обясни в парламента вътрешният министър Цветан Цветанов. Вчера (в четвъртък – бел. ред.) стана ясно, че министерството е събрало около 6.5 млн. лв. дарения от началото на годината. Цветанов също така посочи, че по принцип няма проблем да публикуват списъка с дарителите, но отбеляза, че в някои от случаите дарения правят хора, които са били обект на престъпление и те едва ли биха искали да видят имената си в интернет.

Министърът каза още, че даренията са доброволни и най-често в знак на благодарност за добре свършената работа на служителите. Като пример той посочи, че от Спортния тотализатор са дали 12 компютъра, заради засилената полицейска охрана покрай големия джакпот.

АЕЦ "Козлодуй" ще тества работа с американско ядрено гориво
в. Сега

България ще тества работа с американско ядрено гориво за атомните си мощности, разкри премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния контрол вчера. Заедно с американския посланик Джеймс Уорлик той се срещна с представители на американската "Уестингхаус", която ще подпише споразумение за обща дейност в енергетиката с Българския енергиен холдинг.

В оскъдно съобщение за разговорите се казва, че е "обсъдена възможността за диверсифициране на доставките на свежо ядрено гориво за българските реактори с доставки от "Уестингхаус". Американското ядрено гориво е по-скоро "експеримент" и ще е до 2.5 пъти по-скъпо от руското, съобщиха енергийни експерти пред "Сега".

Изнасяме ток и се запасяваме с бензин
в. Новинар

Около 1,3 милиарда киловатчаса електричество е изнесла страната ни през февруари. В същото време се отбелязва драстична разлика между произведените дизел и бензин и реално продадените на вътрешния пазар. През февруари сме произвели 46 000 тона бензин и 53 000 тона дизел. Въпреки това обаче на пазара са били продадени около 45-50 000 тона. Това сочат данните за производството и потреблението на енергийни продукти в страната през февруари на Националния статистически институт (НСИ).

Статистиката отбелязва още, че през февруари разликата на произведения през месеца ток в страната и продадения на вътрешния пазар е 1,3 милиарда киловатчаса. Произвели сме 4,5 милиарда киловатчаса електричество, като 3,2 милиарда киловатчаса от тях са били продадени на вътрешния пазар.

Брюксел даде 40 млн. за екология
в. Стандарт

Брюксел освободи плащанията за екопроекти от 2009 г., които са на стойност около 40 млн. лв., а "Околна среда" вече е с най-добра оценка от оперативните програми, съобщи екоминистърът Нона Караджова. Европейската комисия бе спряла парите заради лошо финансово управление и контрол на проектите от програмата. МОСВ е преодоляло допуснатите грешки, пише в официално писмо Дирк Атер, генерален директор на ГД "Регионална политика" на ЕК. Общият бюджет на програмата възлиза на 3,5 млрд. лв. Досега са договорени над 1,2 млрд. лв., а до края на 2011 г.ще станат 1,7 млрд. лв.

НАП не откри нарушения за доходите на Андрей Иванов
в. Дневник

Националната агенция по приходите (НАП) не е открила нарушенията при проверката на доходите на председателя на Столичния общински съвет Андрей Иванов, съобщи по време на парламентарния контрол вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. Той обясни, че са проверени и доходите на съпругата на Иванов и заемите, които е получил от роднини и и приятели.

Проверката на Иванов започна по сигнал на РЗС, които обявиха, че той е закупил над 60 имота, докато е бил на държавна работа. Шефът на столичните общинари отговори, че има 15, а не 60 имота.

Българите масово секат дървета в гората за огрев
в. Новинар

Българите масово секат дървета от гората за огрев. Това става ясно от резултатите от извършените от Министерството на земеделието и храните проверки през изминалата година. От ведомството отчитат ръст на заловените количества незаконна дървесина за огрев през последните години, като те са за сметка на по-малкия обем строителна дървесина. През 2010 г. са задържани близо 25 300 куб. м незаконна дървесина.

Най-много съставени актове за нарушения - 15 619, или 91 процента са по Закона за горите. Издадени са 14 159 наказателни постановления и парични санкции за 2,5 милиона лева. Събираемостта обаче остава ниска – едва 1,76 милиона лева, посочват от министерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още