IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 29 април

08:52 | 29.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Хиляди на път за празниците

В. Стандарт

300 000 автомобила се очаква да напуснат столицата днес и утре. Заради ремонтите по магистралите през следващите три почивни дни са възможни тапи в цялата страна.

Задръстванията по магистрала "Хемус" започнаха от ранния следобед заради ремонта на тунелите "Ечемишка" и "Витиня".

„Създадена е организация на всички входно-изходни пунктове за присъствие на полицейски служители, както и на местата, където се очаква задръствания и тапи", обясни пред Нова телевизия Росен Рапчев от „Пътна полиция".

Тапи има и на магистрала „Струма" заради ремонти и големия поток към Гърция.

Изплатиха над 4 млн. лв. за „Агроекология и климат"

В. Стандарт

Държавен фонд „Земеделие" преведе над 4 млн. лв. по мярка 10 „Агроекология и климат" от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. Извършеното плащане по мярката за Кампания 2016 е за заявления с направление „Традиционни практики за сезонна паша" (пасторализъм), както и за такива, които имат и направление „Опазване на застрашени от изчезване местни породи, важни за селското стопанство".

Война за бялата мида по морето

В. Труд

Рибарите от Бургаско масово са недоволни от невъзможността да ловят бели миди заради неприемливи правила на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

„Истинска война е. Дебнат ни инспектори, играем си на криеница. Държавата ни дава разрешителни, а после ИАРА ни глобява на поразия. У нас няма регламент как точно да става уловът. Разрешителните са за това – да се прави с ръце. Невъзможно е, защото водата е много студена. Използваме кошници и други приспособления, но ни обвиняват, че с тях ровим дъното.” Това заявиха рибари, които в момента си изкарват хляба с вадене на бяла мида. Те отговарят на обвиненията с аргумента, че бялата пясъчна мида обитава прибоя и затова екосистемата не се нарушава както и да я ловят.

В нашето море има два вида бяла пясъчна мида – „Донакс“ и „Венус Галина“. В изобилие е в района на Приморско, както и край къмпинг „Градина“, „Аркутино“ и залива Вромос.

103 плажа без спасители

24 часа

103 cа нeоxpаняемите плoжове, cъобщи на зaключителната cи пpеcконфеpенция cлyжебният миниcтъp нo тypизма Стела Балтова. За това са информирани областните управители, които поемат грижата за тях.

През май ще има още търгове за отдаване под наем, така че това число ще намалее. 57 са действащите концесии на плажове към момента, 5 са новите сключени договори. Под наем са 62 плажа, предстоят още два търга. Приходите от концесии към 27 април са 241 275 лева, а от наем - 6,4 млн. Лв. при 3,6 млн. лв. за 2016 година.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още