IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 5 октомври

07:41 | 05.10.15 г.
Преглед на печата за 5 октомври

Строителството на новия лъч на метрото започва през пролетта
в. Капитал Daily

Строителството на третия метродиаметър, който ще свързва кварталите "Горна баня" и "Левски", ще започне през пролетта. Договорите за четирите позиции от обявения от "Метрополитен" търг за изграждането на централната част на линията вече са подписани, като трябва да се извършат някои довършителни работи по регулационните планове. Това съобщи главният архитект на София Петър Диков в презентация по време на Осмата национална конференция по пътища с международно участие, която се проведе миналата седмица в Несебър.

В петък от публичната "Трейс груп холд" също обявиха в съобщение до Българската фондова борса (БФБ), че на 28 септември са подписали договора за изпълнение на единия от участъците на новия метродиаметър, който ще се строи с финансиране от програма "Транспорт" 2014 – 2020 и местно съфинансиране. За момента сключването на договорите не е отразено на интернет страниците на Агенцията по обществени поръчки и на възложителя "Метрополитен".

Разходите на "Южен поток България" растат през 2014 г.
в. Капитал Daily

Дружеството "Южен поток България", което беше създадено за изграждането на газопровода на българска територия, продължава да развива дейност, въпреки че проектът беше спрян неофициално от руския президент Владимир Путин още в края на миналата година. От финансовия отчет на дружеството за 2014 г., подаден за вписване в Търговския регистър, се вижда, че втора година поред то прави по 4-5 млн. лв. разход, а оттам и аналогична загуба. За миналата година числата дори са малко по-високи - минусът е 4.76 млн. лв. Рязко се вдигат и разходите за придобиване на активи - те са 40 млн. лв. за 2014 г. при 13 млн. лв. година по-рано.

50% от временно наетите с бюджетни пари пак стават безработни
в. Сега

Парите от държавния бюджет за създаване на временна заетост се харчат неефективно. Половината от хората, участвали в държавни програми и мерки, не успяват да си намерят работа след приключването им. Програмите и мерките са по-ефективни при младежите, а най-неефективни са за хората над 50 години.

Това показва първата официална оценка на субсидираната заетост, направена по поръчка на социалното министерство. Представителното проучване е правено сред безработни и работодатели, които са участвали в субсидирана заетост. В последните години държавата заделя годишно около 73 млн. лв. по националния план за заетостта. Между 2003 и 2011 г. бюджетът е похарчил 1.461 млрд. лв. за осигуряване на работни места и за повишаване на заетостта в страната със средно 2.3% за деветте години. Това означава, че работещите са се увеличили с малко над 52 хил. за периода. За сравнение - само през 2011 г. по националния план са обхванати около 45 хил. души.

Отоплението на газ ще поевтинее с близо 200 лева за този сезон
в. Сега

Отоплението с природен газ ще е най-евтино през предстоящата зима. От началото на октомври цената на горивото се понижи с 8.2 стотинки за киловатчас. Така сметките на газифицираните потребители ще са с около 180 лева по-ниски спрямо миналия отоплителен сезон, показват изчисления на газовите компании у нас за апартамент от 75 кв. метра, обитаван от 3-членно семейство. Разходът на такова семейство ще е общо около 550 лева. В тази сума са включени и разходите за ползване на топла вода и готвене на газ.

Завод "Батерия" се продава на промоция в интернет
в. Сега

Славният някога завод за батерии в Никопол си търси нов собственик чрез сайт за обяви, на който се предлагат всякакви стоки - от маратонки и телевизори до коли, от билети за концерти до недвижими имоти. Обявата за "Батерия", публикувана от OLX.bg, е означена като "Промо". В нея пише, че се продава за 980 000 евро производствено предприятие за химически материали, което има и лиценз за производство на батерии. В графата "особености" са изброени: асансьор, действащ бизнес, гараж, лизинг, паркинг.

Обявата е реална и е пусната и в други сайтове, са потвърдили от фирмата собственик на завода пред Money.bg - Max Power. И преди две години имаше опит за продажба на "Батерия". Тогава бе публикувана обява във "Файненшъл таймс", а исканата цена бе 1.1 млн. долара.

Цената на застраховката за шофьори скача до 10%
в. Стандарт

Ръст на цената на застраховката "Гражданска отговорност" с 30% е невъзможен според изпълнителния директор на "Бул Инс" Стоян Проданов. Пред "Стандарт" той заяви, че "По-скоро ще видим нормалното увеличение, което се наблюдава през последните години - с около 5 до 10 на сто". Това се дължи на изключителната конкурентна среда на застрахователния бизнес и ниската покупателна способност на населението.

Спекулациите за поскъпване на "Гражданската отговорност" бяха продиктувани от новия кодекс за застраховането, който предстои да бъде разгледан на първо четене в парламента. В него се предвижда компаниите да покриват щети по полиците "Гражданска отговорност" на шофьорите в размер до 10 млн. лв. без значение колко са пострадалите хора при катастрофа. В момента отговорността им е до 10 млн. лв., ако има няколко пострадали, а при един наранен човек е до 2 млн. лв. Освен това компаниите ще плащат обезщетение по полиците "Гражданска отговорност" за повече рискове.

София втори най-евтин град за уикенд туризъм
в. Стандарт

София е вторият най-евтин град в света за уикенд туризъм. Това посочва изследване на финансовия гигант UBS. Калкулацията е направена сред британските туристи, като в нея не влизат самолетните билети. 198 паунда (526 лева) стигат, за да отидете с приятел/приятелка в първокласен хотел с включени хранения, да наемете кола, както и да направите няколко други харчения в българската столица.

София е вторият най-евтин град в Европа по този показател, като заема същото място и в света заедно с Бомбай (Индия). Първото място е за Букурещ. За споменатия пакет двама туристи биха платили в румънската столица едва 172 паунда.

Харчим 7 стотака за ски
в. Новинар

Около 7 стотака пригответе, ако искате да се сдобиете с чисто нови ски за зимата.

Любителите на зимните спортове вече се оглеждат за изгодни оферти преди да е започнал сезонът. Въпреки че търсят ски оборудването отсега, цените остават солени, показа проверка на „Новинар”.

Заради скъпите оферти много хора се насочват към оборудване втора ръка. За сравнение новите маркови ски с автомати вървят между 470 и 1000 лв., а ако ги купите на старо ще ви вземат около 270 – 300 лв. Обувки second hand пък може да намерите на цената на нови очила за 90 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още