IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прекратиха делото за пране на пари срещу Христо Бисеров

Бисеров все още е обект на проверка от Комисията за гражданска конфискация

17:36 | 10.02.16 г.
Прекратиха делото за пране на пари срещу Христо Бисеров

Софийският градски съд прекрати делото за пране на пари срещу бившия заместник-председател на Народното събрание Христо Бисеров, съобщи БНР. То стигна до съда по искане на защитата на бившия депутат от ДПС след продължило повече от две години разследване.

По разследването за пране на пари обвиняем беше и доведеният син на Бисеров - Ивайло Главинков. То започна през ноември 2013 година и защитниците на двамата се възползваха от законовата възможност - две години след началото му, да поискат от съда - или да насрочи делото, което означава прокуратурата да внесе обвинителен акт срещу двамата, или да го прекрати.

Прокуратурата се отказа от обвинението според съобщение на СГС. Там се посочва, че днес съдия Атанас Атанасов е прекратил дело, а определението му не подлежи на обжалване. 

След като на 14 декември миналата година Бисеров и Главинков сезират съда, той дава тримесечен срок на държавното обвинение да внесе обвинителен акт. Днес от прокуратурата уведомяват съда, че разследването за пране на пари срещу Бисеров и доведения му син е прекратено преди седмица, защото няма доказателства, че имуществото им е придобито чрез престъпна дейност. 

През декември Бисеров, който буквално за една нощ освободи всички заемани от него политически постове, и дни по-късно стана обвиняем, беше оправдан за валутни и данъчни престъпления. Прокуратурата протестира пред Софийския апелативен съд. Делото все още не е насрочено. 

Въпреки този развой на съдебните проблеми на Христо Бисеров той все още е обект на проверка от Комисията за гражданска конфискация. 

Софийският градски съд оправда Христо Бисеров по всички обвинения в началото на декември 2015 г. Бившия депутат бе признат за невинен за неплатени данъци в особено големи размери, за недекларирани сделки с валутни ценности, както и за недекларираните сметки в Швейцария, в които има над 700 хил. лева. 

От Софийската градска прокуратура официално обвиниха Христо Бисеров на 9 април 2015 година за три умишлени престъпления. Спрямо него бе взета мярка за неотклонение „Парична гаранция" в размер на 25 хил. лева и забрана да напуска страната.

Междувременно по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) Софийският градски съд запорира имущество на обща стойност над 1,555 млн. лв., собственост на Христо Бисеров и доведения му син Ивайло Главинков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още