IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През юни реформаторският устрем на правителството се забави

Премиерът вече се еманципира от своите партньори, посочва анализ на института "Иван Хаджийски"

20:46 | 03.07.15 г.
През юни реформаторският устрем на правителството се забави

През последния месец има забавяне на реформаторския устрем, смятат социолози и политолози в анализа на политическите процеси през юни на института "Иван Хаджийски". Своите оценки в документа са дали експерти, сред които проф. Петър-Емил Митев, Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Борис Попиванов, Първан Симеонов, Димитър Ганев, Евелина Славкова, Анастас Стефанов и Пламен Владимиров.

Те смятат, че противниците на пакетите от реформи са успели да се консолидират. Така се е стигнало до категоричното противопоставяне на прокуратурата, ВСС, Инспектората на ВСС срещу идеите на правосъдния министър Христо Иванов. Здравната реформа на Петър Москов срещна отпор и в управляващото мнозинство.

Експертите посочват, че през юни премиерът Бойко Борисов се еманципира от партньорите и вече действа сам. БСП пък се затвори във вътрешнопартийните си проблеми. Реформаторският блок пък е в нова форма на разделение, а ДПС трупа точки от поредното етническо напрежение – този път около ромите.

„Борисов постепенно успя да си извоюва еманципирана роля в собственото си управление и така да придобие максимална свобода на действие без оглед на каквото и да било съобразяване с партньори“, се казва в анализа.

Наблюдателите припомнят, че допреди месец на премиера му се е налагало да се обяснява, че не си сътрудничи с ДПС. „Сега сътрудничеството с ДПС се представя като най-нормалното нещо и дискусията е за условията, а не за самия факт“, пише в доклада.

Той акцентира и на това, че вътрешното разделение в Реформаторския блок добива нови форми. Според социолозите, ако доскоро там се е говорело за линия на ДСБ и такава на ДБГ, вече спокойно може да се открои и трети самостоятелен играч – СДС, който има собствени отношения с Борисов.

Наблюдателите смятат, че БСП отново изпуска шанса да се утвърди като алтернатива на управлението. Причината за това са поне шестте разделителни линии между ръководство и вътрешнопартийна опозиция: отношението към ГЕРБ, отношението към АБВ, геополитическата позиция и др.

Според анализаторите затварянето на БСП във вътрешнопартийни проблеми позволява на лидера на АБВ Георги Първанов да реализира целите си.

Юни се оказа успешен за ДПС, което отново се изяви като централен фактор в българската политика. Партията печели от етническото напрежение в относително нов за нея сегмент като българските роми, където тепърва пробива, защото събитията ѝ позволяват да се представи като едва ли не единствен техен политически защитник, пише в анализа.

Наблюдателите смятат, че движението на Местан е успяло да изземе инициативата на президента за референдум с предложението си за 100% мажоритарно избрани депутати. Привличането на бившия служебен премиер Георги Близнашки като експерт пък бил втори удар по държавния глава.

Анализаторите смятат, че след силния ход с ултиматума към властта, Патриотите отново заемат по-задни позиции.

Институтът „Иван Хаджийски“ анализира и че несигурността в страната през последния месец е нарастнала. В същото време обаче българските институции показвали липса на адекватност в публичното си поведение по два поредни повода: инцидента в Анево и приемането на американска тежка военна техника.

Във външен аспект наблюдателите коментират, че диалогичният тон на руско-американските отношения от май, през юни е сменен от по-твърд. „Започва нова милитаризация на Европа“, пишат от Института и напомнят решението на САЩ да разположат над 200 танка в шест европейски държави, сред които и България.

Още политически новини можете да намерите в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още