IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

При проверки на КЗП по морето са затворени обекти без категоризация

Туристи се оплакват от дублиране на резервации

08:57 | 08.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
При проверки на КЗП по морето са затворени обекти без категоризация

При проверки на Комисията за защита на потребителите (КЗП) по морето са затворени 25 обекта без категоризация.

Това каза пред телевизия Bulgaria On Air Димитър Маргаритов, председател на Комисията.

КЗП проверява дали заведенията и хотелите са категоризирани и дали услугите отговарят на категоризацията, поясни Маргаритов във връзка със засилените сезонни проверки в морските курорти.  

Проверяват се нощните заведения и хотелите ол инклузив, където се вземат проби от спиртните напитки и те се пращат за лабораторни изследвания, като засега не са открити отклонения. 

При категоризацията обаче от началото на юни имало 130 констатирани нарушения. Например в хотелите не се предлага пълният набор услуги, който съответства на съответния брой звезди, обясни Маргаритов.

През този сезон се проверява и дали хората с увреждания имат свободен достъп до туристическия продукт, но и там имало нарушения.

Маргаритов припомни, че КЗП откри приемни по морето,  където гражданите могат да се обръщат към тях. Там често постъпвали сигнали за дублиране на резервации и различни „хитрини“ в менютата на ресторантите. На столичното летище, където също има служители на КЗП, пътниците се оплакват от изгубени багажи и проблеми със самолетните билети.

По отношение на високите цени на чадърите и шезлонгите, които на някои плажове излизат по 30 лв. на ден, Маргаритов каза, че действително има  туристически пакети, в които не е включена безплатна сянка на плажа.

"Когато хората знаят правата си, ще могат по-лесно да се защитят и сами", каза Маргаритов. Той разясни, че се обмисля подаването на сигнали към КЗП и през смартфоните.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още