IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

При прозрачно управление НЕК ще излезе от финансовата криза до една година

Според председателя на КЕВР Иван Иванов изпълнението на заложените мерки ще доведе до 830 млн. лв. в бюджета на НЕК до края на юни 2016 г.

21:04 | 31.07.15 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ако Националната енергийна компания (НЕК) се управлява прозрачно и ефективно, при предприетите вече законови мерки, тя ще излезе от финансовата криза до края на регулаторния ценови период, който приключва на 30 юни 2016 г., заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред журналисти.

Според него изпълнението на всички, предвидени в законодателството мерки, ще доведе до общо 830 млн. лева в бюджета на НЕК до края на регулаторния ценови период, който трябва да приключи на 30 юни 2016 г., предаде БТА.

"Ако НЕК бъде управлявана по прозрачен и ефективен начин, ако търговете, които се провеждат в НЕК са в интерес на дружеството и на българската енергетика, а не служат на корпоративни интереси, бъдете сигурни, че НЕК в края на периода ще излезе от финансовата дупка", каза Иванов, цитирайки финансовия ефект от всяка от предприетите законови мерки.

От промяната, с която се отчита специфичното производство на ток от ВЕИ ще бъдат спестени на НЕК 25 млн. лева, а от това, че НЕК няма да изкупува по преференциална цена излишното производство - още 20 млн. лева. Отчитането на факта, че част от ВЕИ са съфинансирани с национални и европейски средства, ще спести на НЕК още 10 млн. лева, посочи Иванов.

Със създаването на фонд "Сигурност на електроенергийната система", регламентирано с приетите промени в Закона за енергетиката, ще се генерират още 210 млн. лева, посочи председателят на КЕВР. По думите му средствата в НЕК могат да се увеличат с още 130 млн. лева от това, че компанията няма да изкупува неефективно произведената енергия в ТЕЦ и заводски централи. Ако добавим към това и приходите от вредни емисии, които съгласно Закона за енергетиката трябва да постъпват 100 процента в НЕК, това прави общо 749 млн. лева, отбеляза Иванов.

Към момента не сме отчели финансовия ефект от споразуменията с двете американски централи в комплекса "Марица изток", когато това стане, трябва да се добавят още 89 млн. лева, с което общо средствата в НЕК за едногодишния регулаторен ценови период трябва да бъдат 830 млн. лева, посочи той.

Запитан има ли основание бизнесът да негодува срещу решението на КЕВР, Иванов изрази мнение, че няма, защото "по справедлив начин изравняваме добавката "Задължение към обществото" за бизнеса и за битовите потребители".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 1
aldy
преди 8 години
В Румъния са опандизили над 1700 бандюги от средния и висш мениджмънт на тяхната мафия, именуваща се у нас "управляващ елит" или дори "управляваща КЛАСА(!!)". Потенциални пандизчии, значи пандизчийска "класа". А у нас някой да си спомня някого, опандизен за мафиотски дейности?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
redcretin
преди 8 години
Абеее само пандиз малко и ще излезе на плюс до месец още бееее, мръсни крадливи говнари!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още