IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приближаването на летния сезон активизира работодателите

Бизнесът в Пловдив и Варна, както и фирмите от строителния сектор с най-сериозни планове за наемане на нов персонал през второто тримесечие, според проучване

11:48 | 12.03.13 г.
Приближаването на летния сезон активизира работодателите

Наближаването на летния сезон се отразява положително на намеренията на работодателите да наемат персонал. Резултатите от анкета сред 751 работодатели, проведена от Manpower, сочат, че 19 на сто от тях имат намерение да наемат нови служители през второто тримесечие.

„Нетният обзор на заетостта е със значително подобрение от 16 процентни пункта спрямо първото тримесечие на 2013 и с 4 процентни пункта в сравнение със същия период на миналата година", посочват от компанията.

Най-активни в наемането на персонал се очаква да бъдат работодателите от регионите Пловдив и Варна, както и работодателите от строителния сектор.

Възможностите за търсещите работа се подобряват значително в регионите на Пловдив и Варна. Засилването на очакванията за ръст на заетостта в тези два региона се обяснява с факта, че там се реализират реални инвестиции. Например "Кауфланд" наскоро разшири дейността си към Пловдив, а базираната в Швейцария глобална инженерна фирма ABB планира да открие завод в региона на Пловдив до края на 2013 и да разкрие около 600 работни места.” коментира Надя Василева, управляващ директор на Manpower за България, Сърбия и Хърватия.

„Част от ентусиазма на работодателите от региона на Варна се базира на сезонността в областта на туризма. Ние също виждаме и потенциални дългосрочни развития в региона, в резултат от това, че чуждестранни фирми отварят офиси с цел аутсорсинг на IT услуги“, допълва Василева.

Като цяло работодателите от всички пет региона на страната и от 10-те икономически сектора, наблюдавани от компанията, отчитат положителни намерения за наемане на нов персонал през следващото тримесечие. В 9 от секторите коефицентът на заетостта се подобрява спрямо първото тримесечие на годината. На годишна база коефициентът на заетостта се подобрява в 8 от десетте индустриални сектора.

Най-сериозни намерения за наемане на нов персонал имат работодателите от секторите строителство (23%) и земеделие, лов, лесовъдство и риболов (20%), сочат резултатите от анкетата на консултантската компания. Третата позиция е за компаниите от сектора на финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги (17%), следвани от ресторантьорския и хотелиерския бизнес (14%) и сектора търговия на едро и дребно (14%).

Най-слаби са очакванията за заетостта на работодателите в сектора електричество, газ, вода (+2%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още