IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Природозащитници искат плаж "Корал" да стане защитена територия

Те настояват да бъдат отменени 12 разрешителни за строеж

20:38 | 16.08.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Природозащитници искат плаж "Корал" да стане защитена територия

Природозащитници организираха протест с настояването плаж „Корал“ в община Царево да бъде обявен за защитена територия. Те настояват ДНСК и Районната прокуратура в Бургас да отменят останалите 12 строителни разрешения за зоната зад плажа, каза пред Investor.bg  Мирослава Петрова от Сдружение „ Да Запазим Корал“ .

Мирослава Петрова посочи, че разрешенията, издадени на инвеститора „Ибердрола инмобилиария риъл естейт инвестмънтс” са били 15, но три от тях са отменени.

От сдружението настояват за санкции за община Царево заради издаването на  разрешения за строеж с параметри, противоречащи на Закона за Черноморското крайбрежие, да се изгради адекватна инфраструктура около “Корал” и морски плажове в общината - пътища, канализация, електрозахранване и водопроводи.

Природозащитниците твърдят, че държавата от години мълчи и не прави нищо, за да обяви защитената зона „Блатно кокиче“, а съществуването на  този уникален растителен вид е доказано от учените.

Дори да се построи комплекс, община Царево няма да забогатее, смятат природозащитниците.  „Хората мислят от днес за утре, как ще се открият работни места, това е пълна химера – това е последното място на юг от Бургас, което може да бъде запазено дългосрочно“, заяви Мирослава Петрова.

Припомняме, че все още не е решен един друг казус – с общия устройствен план (ОУП) на Царево, от който пряко зависи строителството в общината.

През януари Върховният административен съд окончателно утвърди ОУП на общината, но започнаха протести на екорганизации, според които липсата на екооценка отваря възможност за строителство по плажовете в Царево и в парк „Странджа“. Влезлият в сила план беше „замразен“ в резултат на общественото недоволство.

Тогава трима министри от кабинета "Орешарски" обещаваха, че ще направят всичко възможно да спрат строителството в парк „Странджа“ като се спре одобреният план и се поиска изменението му.

Така регионалното министерство обяви в края на март търг за изменение на ОУП на  Царево и за нова екологична оценка. През юни обаче сагата взе нов обрат, след като  Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени решението на регионалното министерство да се открие търгът за "Изработване на проект за изменение на ОУП за цялата територия на община Царево и екологична оценка към него".

Въпросът сега е дали при това положение е възможно да бъдат реализирани инвестиционните намерения за застрояване на плажа. Според Мирослава Петрова 12-те разрешителни за строеж на „Корал“ са актуални до април 2015 г.

След запитване до Министерството на инвестиционното проектиране оттам отговориха, че по принцип строителството се извършва на база разрешение, издадено въз основа на приет от  общинския съвет Подробен устройствен план (ПУП). Подробният устройствен план трябва да е съобразен с действащия в момента на изготвянето му Общ устройствен план на общината, ако е приет такъв.

Процедурата за изменение на ОУП е  открита от Министерството на регионалното развитие, тъй като Царево е черноморска община и по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие ОУП на морските общини се приемат от регионалното министерство (а не от съответната община, както е при всички останали).

Тъй като с решение на КЗК процедурата е прекратена, към момента действа старият ОУП от 2008 г., на базата на който е приет подробен устройствен план и са издадени разрешения за строеж.

В позицията на министерството се припомня, че разрешенията за строеж са административни актове, които, веднъж влезли в сила, се отменят само с решение на съда. Те се издават според действащия към момента подробен устройствен план и действието им няма връзка с процедурите за изменение на Общия устройствен план.

В случай, че впоследствие се подготвят или реализират промени в Общия устройствен план на общината, разрешенията за строеж не губят силата си.

Ако има възражения към разрешенията за строеж, в ЗУТ е предвидена възможност те да бъдат обжалвани в определен срок пред началниците на съответната Регионална дирекция за национален строителен контрол (РДНСК). Актът на РДНСК от своя страна може да бъде обжалван в съда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
melon
преди 9 години
По цялото черноморие цари дебилизъм, но в Царево май са особено "напред с материала". Като се сетя само какво се направи с къмпинг "Нестинарка"...Блокове на плажа. Абе неспасяема работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още