IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проектът АЕЦ "Белене" отново ще се обсъжда в Москва

Иван Костов допуска руски сценарий за АЕЦ "Белене"

14:54 | 26.03.12 г.
<p>
	<em>Министър председателят Бойко Борисов</em> &nbsp; &nbsp; &nbsp;Снимка: БТА</p>

Министър председателят Бойко Борисов      Снимка: БТА

Проектът за бъдещата ядрена централа в Белене ще се обсъжда при предстоящата визита на българския министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в Москва. Информацията беше съобщена от руската агенция "Новости" след проведения днес сутринта разговор между премиерите на България и Русия Бойко Борисов и Владимир Путин.

Шефът на правителствената пресслужба на Русия Димитър Песков е съобщил, че на тази среща ще бъдат обсъдени актуални въпроси, свързани със сътрудничеството в областта на енергетиката, включително и проекта за АЕЦ "Белене".

В същото време информацията от пресслужбата на Министерския съвет беше лаконична, като в нея се съобщаваше, че премиерът ще информира президента Росен Плевнелиев и депутатите за проведения телефонен разговор в удобно за него време.

Коментирайки бъдещите преговори,  лидерът на ДСБ Иван Костов допусна три варианта за изхода от преговорите по проекта АЕЦ "Белене".

Анализирайки състоянието на преговорите броени дни преди да изтече последния срок 31 март, даден от руската страна за представянето на българската позиция, Костов припомни, че този срок беше даден от Владимир Путин като последен в предизборната му кампания за президент на Русия. съобщи БТА.

Най-малко вероятният вариант е Бойко Борисов да каже "да" на руското предложение за българо-руски проект. Ако това стане, страната ни ще направи геополитически завой към Русия, заяви Иван Костов.

По изчисления на руската страна проектът "Белене" ще струва 27 млрд. лева, добави Костов. Според него Русия предлага кредит за строежа на централата, чиято лихва е между 10 и 12 на сто, което ще доведе до оскъпяването й.

Вторият вариант за бъдещето на "Белене" е да се постигне още едно удължаване на срока, което според Костов би удължило агонията по реализацията на проекта. Проблемът е там, че няма чуждестранен инвеститор, който да иска да се включи в строежа, посочи лидерът на ДСБ.

Третото възможно развитие според десните е българското правителство да изостави "Белене" и да се върне към решението от 1990-1991 г., според което на същата площадка трябваше да бъде изградена парогазова централа. Това ще ни върне към евроатлантическата ориентация на страната и ще бъде победа както за ДСБ, така и за Синята коалиция, които се противопоставят на втората атомна централа, убеден е Костов.

Костов не се ангажира с прогноза кой от трите варианта ще бъде избран от кабинета "Борисов". Резултатът според него зависи и от позицията на Владимир Путин.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още