IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Атанас Тасев: Тихата революция в енергетиката фактически се състоя

С въвеждането в действие на Българската енергийна борса беше осъществен целият цикъл, за да се постигне либерализация, смята енергийният експерт

11:22 | 24.01.16 г. 7
Проф. Атанас Тасев: Тихата революция в енергетиката фактически се състоя

Тихата революция в енергетиката фактически се състоя. Това каза енергийният експерт проф. Атанас Тасев в ефира на „Неделя 150” по БНР.

"С въвеждането в действие на Българската енергийна борса беше осъществен целият нормативен и законодателен инструментарен цикъл, за да се постигне една либерализация на електроенергийния пазар. Това са добрите новини”, каза проф. Тасев.

„Лошата новина е, че не трябва да създаваме свръхочаквания, защото борсовата търговия е един доста сложен инструментариум. Фактически ликвидността на борсата е 300 мегавата, а в другите държави този процент е значително по-голям“, допълва той.

„Едновременно с това, тук се търгува в платформа ден напред, докато в другите държави са обхванати т.нар. дългосрочни договори на пазарен принцип. Сега около 14 млрд. киловатчаса в България се търгуват извън борсата, по дългосрочни договори, и всъщност, сега остава постепенно да се обхванат останалите около 16 млрд. Този процес предстои, но като цяло, това е решителната и заключителната крачка в нормативен план“, посочва енергийният експерт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
За вним. на сис-админите: хора, оставете някъде 1-2 мин. да може човек да си редактира публикуваните текстове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Отн.: Колко е "професор",това чудо на "мисълта и образованността"Всички имаме избрани глави от енергетиката на база дъ-бест-ъв-дъ-бест - тала вечер на професорите.'Трябва да се снабдим с евтини технологии за производство на водород'.1. За какво изобщо ще се занимаваме с водорода, след като водородът най-вероятно няма да стане еко-горивото на бъдещето, както вече се вида.2. Ако ще ползваме водородът като батерия, да си го обозначим технологично като такава и да го сравняваме с батерии - защо гго сравняваме с горива, след като ако ще го получаваме от вода, не може да бъде гориво.3. Идеята на безвъглеродната енергетика не е да търсим 'евтини технологии'.С евтини технологии за каквото и да било се занимават само BG професорите по енергетика - и техните най-големи фенове. Имаше и един друг, който явно и очевидно се подготвяше за клоун с разработките и теорията за 'чистите въглища', обаче в интерес на истината не сме го виждали скоро по телевизията - може да са го взели за Мисия Марс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Dimat
преди 8 години
Колко е "професор",това чудо на "мисълта и образованността",разберете от казаното от него:"Фактически ликвидността на борсата е 300 мегавата, а в другите държави този процент е значително по-голям, допълва той."Ха сега разберете,как от тези мегавати се получи по-голям процент?!Вие разбирате ли?Аз не мога да го проумея,но разбирам,че на този "професор" трябва да му скъсат дипломата за основно образование,та да не се стига до срама от другите дипломи.И това е един от корифеите в енергетиката.Ама,какво ли да се чуди човек?"Велика" Булг***ристания се управлява с такива корифеи,във всякакви области...И всичко това,защото ние сме един оФчи народ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Отн.: Тихата революцияТЕЦ Разширяване на производствената дейност, включваща дейност по оползотворяване (R1 изгаряне, R12 предварително третиране и R13 съхраняване) на неопасни отпадъци съвместно с основното гориво (въглища) на основната производствена площадка на дружеството..'... Електроенергията се произвежда чрез изгаряне на лигнитни и кафяви въглища ...'Тихата революция в енергетиката се състои в това, че от десетилетия тихо ни работят ... без вазелин.Кой век сме, че ще разширяват някакъв ТЕЦ на 50 год. (500% амортизация на оборудване и мощности).Хората си направиха вече атомни централи на хелий-3, соларни термични, синтезират метан, бензин и водород с възобновяеми, а ние ще горим лигнитни и ще разширяваме ТЕЦ-а. За какво става въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
Hahoto
преди 8 години
Тихо е Тасев, тихо е ... В стаята на мъртвеца винаги е тихо. А революцията ще дойде, наближава всички да платим, та да се покрие, някой друг милиард от дефицита в системата. Каква заря ще е и фоерверки, ум ще ти зайде Тасев ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 2
bertram
преди 8 години
Абе какъв професор е тоя ***! Издържа се от всякакви схеми aka консултации. Скрийте го някъде тоя подлизурко дето за пари може всичко да каже и напише. За да си професор трябва да си в системата, а този е отишъл в някакъв украински университет да му пляснат една титла....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още