IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Габровски: Трябва ни широка подкрепа на промените в здравеопазването

Предизвикателствата в сектора са тема на организирания от Клуб Инвестор здравен дебат

15:13 | 27.01.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Проф. Габровски: Трябва ни широка подкрепа на промените в здравеопазването

Необходимо е да се търси широка обществена подкрепа на промените в здравеопазването, а това изисква разговор, диалог, дебат. Това заяви проф. Николай Габровски, началник Клиника по неврохирургия в „Пирогов“ и основател на здравно-медицинския сайт Puls.bg по повод провеждането на дискусионния форум „Здравен дебат“ съвместно с Клуб Инвестор на 10 февруари тази година. 

„Само по-доброто разбиране и осъзнаване на предизвикателствата ще ни насочи по правилния път на тяхното преодоляване", посочи той.

Според него здравеопазването продължава да бъде една от най-предизвикателните за управление и реформа сфери. Причината е, че системата на здравеопазване засяга по значим и често противоречащ си начин чисто медицински, социални, финансови, образователни и производствени въпроси.

Същевременно, по думите му, ресурсите, в рамките на които трябва да се вземат решения, са силно ограничени, а възможностите за измерване и обективизиране на дейностите и резултатите – трудни и нееднозначни. Всичко това прави материята изключително сложна и „неприятна“ от управленска гледна точка.

На събитието в х-л "Шератон" ще участват министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, проф. Генчо Начев, изпълнителен директор на болница „Св. Екатерина“, проф. Стоян Миланов, изпълнителен директор на „Пирогов”, доц. д-р Божидар Финков от „Св. Анна“, национален консултант по инвазивна кардиология и бивш министър на здравеопазването.

По традиция форумите, организирани от Puls.bg и Клуб Investor.bg, предоставят и възможността аудиторията също да поставя въпроси към участниците и получава отговор директно от сцената.

В първия панел на форума те ще представят своята гледна точка за неотложните реформи в здравеопазването и очакваните резултати и евентуални последици от провеждането им. Темите, които ще се дискутират, ще са концепцията за реформа в Спешната помощ, въпроси, свързани с финансирането и инвестициите в здравеопазването, затова защо не стигат парите за здраве и дали само ниската събираемост на здравни вноски е причина за това, какво трябва да се промени, за да се задържат лекарите в страната ни и работеща ли е болничната и здравна система у нас въобще, защо плащаме три пъти повече за лекарства, а стойностите на медицинските услуги стоят, защо задлъжняват болниците ни...

Форумът стартира със „Здравен дебат“ от 9.00 ч. с участието на здравния министър д-р Петър Москов, проф. Начев, проф. Миланов и доц. Финков. Следва отворена дискусия с представителите на администрацията и бизнеса по въпросите, свързани с финансирането на инвестициите в здравеопазването.

Мястото на събитието е София Хотел Балкан Шератон, зала Роял (ет. 1).

Събитието се провежда с подкрепата на Пощенска банка

Повече за събитието вижте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още