IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогнозните сметки за парното ще бъдат премахнати постепенно

Какви са промените в новата наредба за отчитане на топлоенергията обяснява експертът в МИЕ Димитър Куюмджиев

11:19 | 04.11.13 г.
Прогнозните сметки за парното  ще бъдат премахнати постепенно

Преди броени дни в Държавен вестник беше публикувана наредба, в която е заложена промяна на методиката за измерването на топлоенергията. Текстовете не бяха посрещнати еднозначно, като кметът на София Йорданка Фандъкова коментира, че тази зима софиянци ще получават по-високи и по-неясни сметки за парно.

Какви точно промени залага новата наредба обясни в ефира на БНР Димитър Куюмджиев, директор на Дирекция „Сигурност в енергоснабдяването” в Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ).

Според него в новия нормативен документ са включени исканията и предложенията на неправителствени организации, като „Активни потребители”, Столичната община и други граждански организации, макар и те да обвиняват министерството, че наредбата е приета „на тъмно”.

Една от промените е премахването на прогнозните сметки, но това не може да стане веднага. „Прогнозните сметки постепенно ще изчезнат, когато се въведе ежемесечно отчитане на уредите за разпределение или когато всички уреди станат с дистанционно отчитане”, коментира експертът и допълни, че изравнителни сметки при това положение ще бъдат правени веднъж годишно.

Няма да има дялово разпределение като процент, ще се използва прогнозното количество топлина, което всеки клиент е потребил през предшестващия отоплителен сезон. „Това е реално количество топлина, което не се оспорва от потребителите след окончателната изравнителна сметка”, заяви още Куюмджиев.

Направени са промени и с определянето на сградната инсталация – възможно е да бъде използван или фиксиран процент или изчисление от правоспособна фирма, уточни експертът. По негови думи при изчисленията няма да бъдат използвани проектната отоплителна мощност, а реалната, която ще се определя от топлинните счетоводители ежегодно.

„Почти няма сграда, където да не са нанесени корекции на тази отоплителна мощност”, допълни още той.

В наредбата са предвидени още и промени по отношение на измерването на потреблението на вода. При разлика между главния водомер и водомерите в жилищата, тя ще се поема от хората, които не са монтирали измервателни устройства или техният срок на експлоатация е изтекъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още