IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производители на малини са заявили подпомагане от 2,1 млн. лв.

Фермерите показаха продукцията си на изложение в Лозница

18:00 | 31.07.15 г.
Производители на малини са заявили подпомагане от 2,1 млн. лв.

По Схемата за обвързана подкрепа за производителите на плодове и зеленчуци производителите на малини са заявили  за подпомагане над 12 хил. дка, за които ще получат над 2,1 млн. лв.  Това обяви министърът на земеделието Десислава Танева на Национално изложение на малинопроизводителите и ягодоплодните в град Лозница, Област Разград, съобщи пресцентърът на агроминистерството.

„Надявам се това да е стимул за производителите да увеличат насажденията си“, заяви Танева. Тя посочи, че близо 16 хил. декара малинови насаждения са заявени за подпомагане по Схемата за единно плащане на площ в кампанията по директни плащания през 2015 година. Засадените в Разградско насаждения с малини са близо 10% от всичките в страната.

Министърът на земеделието и храните припомни, че в предишния програмен период на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г. малинопроизводителите са кандидатствали с проекти по три мерки – 112, 121 и 141 на обща стойност близо 5 млн. лв.

„Новата ПРСР 2014-2020 г. стартира при изключителен интерес. Положителното е, че в сектор „Плодове и зеленчуци”, в който производството на малини е сред приоритетните, има най-много предварително одобрени проекти - 48% от подадените”, обясни още Танева. Според нея е очевидно, че земеделските производители имат визия за развитие на стопанствата и имат готовността и административния капацитет да правят проекти и да кандидатстват.

„Малинопроизводството създава заетост, което е най-големият проблем в селските райони. Надявам се, че мерките, които взехме в началото на тази година, за да подобрим условията на работа в сектора, ще дадат резултат", обясни министър Танева.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още