IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промените в Конституцията получиха подкрепа от по-малко от половината депутати

Промените предвиждат разделянето на ВСС на две колегии

20:07 | 07.07.15 г.
Промените в Конституцията получиха подкрепа от по-малко от половината депутати

Промените в Конституцията, внесени от мнозинството се спънаха още на старта. Те не получиха нужния брой гласове при първото гласуване на депутатите във временната комисия за промени в Конституцията.

Проектът получи подкрепата на по-малко от половината от депутатите. 5 народни представители от ГЕРБ, РБ, ПФ и БДЦ гласуваха за, против бяха шестима от БСП, ДПС, Атака и АБВ. Един от БДЦ се въздържа.

Промените в основния закон предвиждат разделянето на ВСС на две колегии - съдийска и прокурорска. Мандатът на ВСС се намалява от 5 г. на 4 г.

Предлага се решенията на ВСС да се взимат само явно, а не тайно както досега. С измененията се дава право на всеки съд да може да сезира Конституционния съд. Парламентът пък ще може вече да изслушва главния прокурор.

БСП гласува против с аргумента, че промените са противоречиви и не решават проблемите в съдебната система. Соцдепутатът Янаки Стоилов обвини управляващите, че се опитват да подчинят съдебната система. Левицата разкритикува липсата на категоричен отговор за това дали промените могат да се направят от Обикновено народно събрание.

"ДПС ще гласува против. Ние сме за съдебна реформа, но предложените промени не ни убеждават в постигането й", каза Четин Казак. Той обясни, че партията му не иска да подлага на риск реформата, защото не е ясно и дали сегашният парламент може да ремонтира Конституцията.

Атанас Атанасов от РБ призова противниците на промените да се вслушат в гласа на избирателите си. "90% от хората искат съдебна реформа", каза той.

Гласуването в пленарна зала трябва да събере повече от две трети от гласовете на депутатите.

Правосъдният министър Христо Иванов нарече отхвърлянето политическо разиграване. Той не отговори на въпроса дали ще подаде оставка, ако промените не минат и през пленарна зала.

Още новини от България четете в Dnes.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още