IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протестиращи в сблъсък с полицията пред Народното събрание*

НС прекрати заседанието си и под полицейски кордон депутатите с коли започнаха да напускат сградата

16:28 | 12.11.13 г. 14
Автор - снимка
Редактор
Протестиращи в сблъсък с полицията пред Народното събрание*

Протестиращи срещу кабинета Орешарски влязоха в сблъсък с полицията пред Народното събрание. "Ранобудни студенти" от цялата страна се събраха на протест с искане за оставка пред Народното събрание. Освен от Софийския университет има млади хора от Великотърновския университет, пловдивските ВУЗ-ове, Нов български университет, Техническия университет и Лесотехническия университет.

Целта на "Ранобудните студенти" е да "окупират" Народното събрание и да не позволят на депутатите да излязат. Протестиращи има на всички входове, където има и заграждения.

Сблъсъците се разиграха пред храм-паметника "Свети Александър Невски", предаде aгенция “Фокус”. В момента сградата на НС е обградена от жива верига от протестиращи, които се заканват, че няма да допуснат депутатите да излязат. 

По информация на БНР има пострадало момче при сблъсъците. На мястото има и линейка, която му оказва първа помощ. Момчето е с рана на главата.

Протестиращи има на всички входове, където има заграждения, за да предотвратят излизането на депутатите след края на заседанието. В случай, че някъде останат по-малко хора, веднага се изпращат хора от другите места, за да подсилят блокадата пред съответния вход, предаде Dnes.bg.

Полиция е отцепила на голямо разстояние протестиращите от входовете, а откъм служебния вход с патрулки на жандармерията е направена стена, за да не се вижда кой излиза и кой влиза в Народното събрание. Спокойна е обстановката пред централния вход на парламента.

Полицаите се опитват да разширят зоната на сигурност, като изтласкват веригата на възможно най-голямо разстояние от огражденията. 

Председателстващата пленарното заседание на парламента Мая Манолова призова депутати да не подбуждат протестиращите към провокативни действия по отношение на органите на реда.

По-голямата част от парламентарната група на ГЕРБ не е в пленарна зала. Депутатите от ГЕРБ напуснаха залата след спорове за това дали да бъде прекратено заседанието на парламента докато не дойде представител на МВР, който да обясни за сблъсъците пред сградата на Народното събрание.

Около 200 студенти се включиха в опита за окупация на Народното събрание малко след 10.30 часа тази сутрин. Те заеха места около металните заграждения пред сградата на парламента и скандират с искания за оставка на правителството на Пламен Орешарски. Част от тях носят плакати. Заради блокадата движението по булевард „Цар Освободител" е спряно. Към студентите се присъединиха стотици граждани. 

По време на опита за окупация студентите съобщиха, че обмислят промяна на окупационния протест и от утре смятат да освободят достъпа до Ректората. По думите им обаче това не значи край на протеста, а просто нова негова форма.

Все пак окончателно решение все още не е взето и се обсъжда как точно да продължи студентският протест и дали да остане формата на окупация на Ректората.

Припомняме, че на 23-и октомври студенти окупираха най-голямата аудитория в Софийския университет – 272-ра, като обявиха протеста си за безсрочен.

На петия час от протеста* пред храм-паметника "Свети Александър Невски" близо до Народното събрание протестиращи блокираха седем полицейски патрулки, като не им позволяват да преминат. Някои от протестиращите са налягали и насядали на земята пред автомобилите, за да ги спрат. Полиция и жандармерия изтласква протестиращите, които препречват пътя.

Протестиращи замерят полицията и жандармерията с пластмасови бутилки и други предмети. Една патрулка вече успя да премине, останалите също си проправят път. Протестиращите скандират "осъзнайте се", и "кого пазите?".

Около 16.00 часа депутатите започнаха да се изнасят от парламента, въпреки че по програма трябваше да гледат на първо четене в Бюджет 2014. Народните представителите започнаха да излизат от сградата на Народното събрание около 20 минути преди края на днешното извънредно заседание - 16 часа.

От ДПС и БСП почти едновремнно се насочиха към изхода. „Атака“ си тръгна от парламента още по обяд, а депутатите от ГЕРБ все още стоят, макар единици от тях да настояват да си тръгнат.

Сергей Станишев напусна парламента под охраната на трима гардове на НСО, Лютви Местан излезе заедно с Камен Костадинов. Сидеров го няма отдавна, а на робата днес не дойде Бойко Борисов.

Колите на народните представители минават през изхода до БАН, където полицията образува кордон от храм-паметника "Св. Александър Невски" до Паметника на Незнайния воин. НСО също бди за реда около парламента и депутатите.

Недоволните са се разделили около всички изходи, но на практика не са достатъчно, за да блокират парламента. Те са не повече от 300 души, хвърлят пластмасови бутилки по автомобилите на депутатите, както и малки камъни.

При преминаването на всеки служебен автомобил следват бурни освирквания, скандирания, викове: "Оставка!". Затворен за движение е бул. "Цар Освободител".

* Актуализирана към 16.25 часа

Вижте снимки в галерията!

Още кадри вижте и във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 6 rate down comment 4
LuckyYou
преди 10 години
Кой му плаща на Асен Генов да пише и да боядисва паметници !?!? Тоя е взел 200 000 долара тая година от Отворено общество!!!!!!!!! А Отворено общество е Сорос - Икономическият наемен убиец на САЩ! Господарят на валутите, или трябва да кажа убиецът на валути...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 3
LuckyYou
преди 10 години
Не е верно, февруари пак американците дърпаха конците... Не помниш ли че Бойко преди да си подаде оставката беше цяла нощ в американското посолство?! Борците за "свобода и демокрация" американците винаги участват много активно (подмолно разбира се, да не се вижда че те дирижират всичко).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 18 rate down comment 1
deant
преди 10 години
А на германския каква му е тайната? Вижте бе пичове.. не разбирате ли че ни клатят от всякъде, ЕС, Америка, РУсия. И те не се чепкат един друг, а са един с друг. Тъпите ни марионетки (политици) също действат заедно, но тяхната задача е да ни разделят и го правят МНОГО добре. Въртят се сучат се, обещават, имат принципи (които не спазват) само и само да ни направят ***, изчезваща, разделена нация. Ще кажете "Що пък да сме толкоз важни, че да са срещу нас" - отговора е - не сме! Просто те го правят със всички в този регион и въобще другите региони, които не могат да контролират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 16 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
Де беше ти когато руснаците заповядаха "Анархия" през януари-февруари тази година? Или (пак се повтарям) онова бяха "наште", затова няма нищо нередно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 13
LuckyYou
преди 10 години
Не аз просто не искам никой да ни дърпа конците. НИКОЙ. Само че докато американците са ни хванали в смъртната си хватка и крещят АНАРХИЯ, няма да я бъде. И руснаците не ги обичам! Ама руският посланик не е в университета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Не се ли насити от тази илюзия че когато руснаците дърпат конците у нас е по-добре. Или вече се дрогираш с това и изпадаш в личностен екстаз всеки път, "когато ти се случва" НО разбира се ти се повръща, когато някой друг постъпва точно като тях???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Не са пропуснали факта, още сутринта в 7 го казаха по НОВА. Да добавим, че ОСВЕН Хамерикански бивш дипломат е ходил и ГЕРМАНСКИЯ СЕГАШЕН посланик. Какво ще кажеш за това? Още ли избираш Русия? Нали уж всички искаме да сме ГЕРМАНЦИ или поне малко немци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Чакай малко сега. Искаш да кажеш, че Хамериканците управляват студентите, а руснаците управляват правителството? И после на мен ми казват, че съм бил конспиративен теоритик! Аз пък мислех, че поне едната страна мисли за благото на родината. Колко съм бил наивен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 2
p_trade
преди 10 години
Толкова ли ти е ОК със сегашната власт , има полити4ески грешки в стил Пеевски които не се прощават ..... има и една ксенофобска партия от която не трябва да зависи правителството и само затова си заслужава нови избори ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 3
Protokol
преди 10 години
Навярно е прескочил да пита защо оня червен депутат е ходил преди него :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още