IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първо ще се изгражда инфраструктурата на индустриалните зони

Икономическият министър обсъди възможностите за инвестиции в България на среща с представители на Източната комисия на германската икономика

14:44 | 07.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Министерство на икономиката</em></p>

Снимка: Министерство на икономиката

Предприет е нов подход за развитието на индустриалните зони в България – първо ще се изгражда инфраструктурата на зоната и едва след това ще се продава или ще се дава право на строеж, за да могат инвеститорите да влизат в готови индустриални зони.

“Това е едно от допълнителните облекчения за потенциалните инвеститори, за които се работи през Закона за насърчаване на инвестициите", обяви министърът на икономиката Емил Караниколов на среща с представители на Източната комисия на германската икономика, на която бяха обсъдени възможностите за инвестиции в България, съобщи в прессъобщение икономическото ведомство. 

Министърът информира бизнесмените, че в момента се работи за създаване на нови индустриални зони из цялата страна.

“Германия е стратегически и водещ външнотърговски партньор на България, а германските компании са надеждни инвеститори, тъй като се ангажират дългосрочно", заяви Караниколов пред делегацията на влиятелната бизнесорганизация, в която членуват над 200 фирми, а тя представлява интересите на германски фирми в 21 страни в Източната част на Европа.

На срещата беше дадена висока оценка за развитието на търговията между двете страни, която достига рекордни нива през 2016 г., когато стокообменът възлиза на 6,637 млрд. евро, като за 2017 г. очакванията са да достигне още по-високи нива.

На срешата са били обсъдени и перспективите за бъдещи инвестиции и интересът, който проявяват германски компании в сферата на транспортната инфраструктура, машиностроенето, производството на автомобилни части и детайли, високите технологии, хранително-вкусовата промишленост и др.

Министър Караниколов увери бизнесмените, че активно се работи и за преодоляване на една от основните пречки пред бизнеса, която е свързана с недостига на квалифицирани кадри и адаптиране на професионалното образование спрямо специфичните нужди на бизнеса за развиване на местни кадри с необходимата квалификация.

„Чрез образование, насочено към бизнеса и въвеждане на дуалното обучение в България се стремим да преодолеем този проблем, като вече се реализират и конкретни проекти в тази област“, заяви той.

По думите му бизнесът, в това число и чуждестранните инвеститори, трябва да подпомогнат институциите в анализа за това какви кадри са необходими по региони.

От своя страна заместник-министър Александър Манолев посочи, че България полага усилия да не изостава от неизбежните процеси на цифровизация на икономиката.

Той изтъкна, че чрез реализацията на различни ефективни мерки и стимули България може да се позиционира като регионален лидер в развитието на дигиталния сектор на Балканския полуостров.

„В тази връзка Министерството на икономиката разработи „Концепция за цифрова трансформация на българската индустрия (Индустрия 4.0)“, която създава рамката за подпомагане на българската икономика с цел адаптиране към новите глобални технологични и социално-икономически процеси“, каза зам.-министърът на икономиката.

Той подчерта, че по време на българското председателство една от основните теми ще бъде именно цифровизацията.

През миналата година стокообменът между България и Германия възлиза на 6,637 млрд.евро. За периода януари-април 2017 г. износът за Германия е в размер 1,149 млрд.евро (14% от общия експорт и ръст от 14,9% спрямо същият период на миналата година), а вносът от Германия е в размер на 1,141 млрд.евро (12% от общия импорт и ръст от 4,5% спрямо 2016 г .).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още