IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодателите искат „разумна приватизация“ на болниците, синдикатите са против

От КНСБ повдигнаха въпроса как ще отпаднат текстовете за приватизация на болниците чисто юридически

12:52 | 03.07.15 г.
Работодателите искат „разумна приватизация“ на болниците, синдикатите са против

Българската стопанска камара е за „разумна приватизация“ на болниците, каза на брифинг Григор Димитров от организацията. Той коментира, че на практика това е последното, което е останало да се приватизира и е редно да се направи по най-добрия начин. Той уточни, че официалното становище на камарата ще бъде готово след консултация с членовете на организацията.

Иван Кокалов от КНСБ заяви, че синдикатът е категорично против отваряне на възможността за раздържавяване на лечебните заведения. Той напомни, че в началото на мандата си здравният министър Петър Москов дори е заявил, че големите университетски и областни болници трябва да бъдат извадени от търговския закон, тъй като те са гръбнакът. Сега се предлага именно гръбнакът на лечебните заведения у нас да бъде счупен, каза той. 

Кокалов изрази позицията на синдиката, че от самото начало искането за падане на мораториума е по-скоро насочено към приватизацията на специализираните болници за рехабилитация. Той напомни, че при предишен кабинет вече е правен подобен опит за приватизацията на санаториумите през общините, което не се е получило.

Той припомни и че по времето на Илко Семерджиев като здравен министър също е могло спокойно да се приватизират болници, но никой „не хукна да ги приватизира“, въпреки че беше в началото на демокрацията. И допълни, че никой няма да приватизира нито „Пирогов”, нито университетските болници, защото едва ли лекарите ще извадят толкова пари, за да ги купят при желание.

„Още по-малко сега ще се случи тази приватизация, защото ще се наложат и промени в закони – парите от приватизация отиват в Сребърния фонд, а не както си мислеше министърът – в здравеопазването“, каза Кокалов. По думите му това е една „ялова идея“. Той се обяви и срещу продажбата на така наречените обособени имоти, собственост на лечебните заведения, и попита защо трябва да се продават на инвеститори, след като самите болници може да ги използват, така че да генерират приход от тях. 

Логично това предложение отпадна, но сега въпросът е чисто юридически как ще отпадне, защото не може да бъде изтеглен текст, който е минал на първо четене в парламента, каза Кокалов. Единствената възможност е чрез Министерския съвет да се изтегли целият закон и да се редактира, или самите депутати да заличат текстовете преди второ четене. Но ние нямаме гаранция, че това ще се случи и затова категорично заявихме позиция против приватизацията на болници, която Москов предлага, допълни той.

КТ Подкрепа предложи изцяло да бъде изтеглен законопроектът на Закона за лечебните заведения, да бъде обсъден отново в Националния съвет за тристранно сътрудничество и след това да бъде внесен в нов вид.

По време на обсъждането в тристранния съвет от АИКБ заявиха, че са против приватизацията на структуроопределящите болници и за раздържавяването на другите, но при определени условия.

Заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков уточни, че ресорното министерство оттегля текстовете за приватизация на болниците от Закона за лечебните заведения, защото вече е поет ангажимент пред премиера по въпроса. Припомняме, че здравният министър Петър Москов се ангажира да оттегли предложението си за раздържавяване на болници от забранителния списък, които са общо 67. По-късно заяви, че и на приватизацията ще й дойде времето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още