IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

РБ иска намаляване на таксите за управление на пенсионните фондове с 40%

Реформаторите инициират сформирането на анкетна комисия за КТБ в Народното събрание, каза Димитър Танев

17:05 | 24.01.15 г. 3
РБ иска намаляване на таксите за управление на пенсионните фондове с 40%

Реформаторският блок (РБ) е за намаляване на таксите за управление на средствата в пенсионните фондове с 40%, което автоматично ще доведе до увеличаване на вноските на хората в личните им партиди. Това каза на брифинг в Сливен заместник-председателят на „Движение България на гражданите“ от РБ и заместник-председател на бюджетната комисия в парламента Димитър Танев, цитиран от пресофиса на ДБГ.

По време на парламентарната социална комисия през седмицата заместник-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Ангел Джалъзов заяви, че още преди години е имало предложение на регулатора таксите да бъдат понижени с 40%, но този проект не е бил придвижен.

Представители на пенсионните дружества изразиха съгласие таксите за управление на активи да бъдат намалени, стига това да бъде прието в закона.

„Този дебат предстои, но аз очаквам предложението да срещне широка парламентарна подкрепа. Други промени, които ще предвидим в пенсионния модел, е да дадем гаранции през закона, че пенсионните фондове няма да имат скрити собственици и ще гарантират достатъчно висока доходност на вложителите си”, посочи още Танев, цитиран в прессъобщението.

За промените на пенсионния модел е удовлетворяващо, че измененията, публикувани на сайта на МФ вчера, отразяват  отчасти и това, за което РБ настояваше – хората да не се разпределят служебно в НОИ, а в УПФ, ако не са указали къде искат да внасят осигуровките си, а партидите да могат да се местят многократно, отбеляза той.

„РБ настояваше за бърз фалит на КТБ, за да се спре разграбването на банката. Хората вече получиха парите си, но това не е достатъчно - от РБ инициираме сформирането на анкетна комисия за КТБ в 43-то НС, защото не може да се забрави и да остане безнаказано източването на 3,3 млрд. лева от КТБ”, категоричен бе Танев.

В управленската програма на правителството, обявена вчера, заложихме намаляване на лицензионните и разрешителни режими, електронните услуги, облекчаване на административния натиск върху бизнеса, включването на мерки за мобилизиране на усилията на държавата по Плана „Юнкер“, което бяха предложенията именно на РБ, посочи още Танев. Той определи програмата като заявка за пълен мандат, реформи и единно управление.

Попитан за Изборния кодекс, Димитър Танев каза, че РБ ще търси мнозинство по въпросите за въвеждане на машинно гласуване, изчистване на изборните списъци от „мъртвите души“, създаване на районни преброителни центрове, провеждане на  референдума за задължителното гласуване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 33 rate down comment 8
SA
преди 9 години
Вместо да намалят служебно таксата, да я направят процент от доходността.Нека фондовете се борят за пазарен дял на база доходност, а не празни приказки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 11
Батя
преди 9 години
"3,3 млрд. лева от КТБ, които ощетиха България с 0,6% от БВП" - Инвестора"3,3 млрд. лева, които намалиха ръста на България с 0,6 процента от БВП" - друга медияНамирате ли разлика!?Инвесторе, сваляш нивото! :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още