IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордна миграция от града към селото отчита НСИ

В над 5 хиляди български села вече има около 2 милиона жители

10:47 | 13.07.15 г. 1
Рекордна миграция от града към селото отчита НСИ

Рекордна миграция от града към селото отчита националната статистика за първите четири месеца на 2015 г. В над 5 хиляди български села вече има около 2 милиона жители.

Данните на националната статистика сочат, че към края на миналата година в градовете живеят над 73,1% от населението, а в селата - почти 27 на сто.

Преселението от града към селото вече е с по-голям относителен дял спрямо обратното направление - от селото към града: 26,3 срещу 21 процента.

През миналата година селата в Софийска област са най-желани за преселниците. Близо 18 хиляди са ги избрали за свой нов дом. Според демографите тези миграционни процеси показват, че българското село не умира, а се преструктурира.

Защо все пак градът започва да изглежда не толкова привлекателен за живот и бизнес - обяснението на първо място е, че на село е по-евтино. Близо 20% от предприятията са базирани в малките селища. 14,5 % от инвестициите са в тези райони. Цели 35 на сто от заетостта у нас е тъкмо в селата.

Според статистиката при преселението от града към селото хората до 39-годишна възраст тръгват с цялото си семейство. "Има икономически обяснения, както са модерни сега биоземеделията и други дейности, които се развиват по селата. И наличието на деца в този поток говори, че те се местят с децата си", коментира пред bTV Магдалена Костова от НСИ.

Във вътрешната миграция най-голям дял имат т.нар. млади пенсионери. Това са хора, които се връщат по родните си места.

Преместването град-село на различни социални групи започва да се оформя като тенденция още в началото на 90-те. Според специалистите тези миграционни процеси са трайни и ще продължат за в бъдеще.

Още новини четете в Dnes.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Nikola666
преди 8 години
Къде са троловете да плачат, че българското село е загинало?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още