IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решение на гръцки съд поставя под въпрос споразумението с Турция за бежанците

Сирийски бежанец няма да бъде депортиран заради съмнения, че Турция ще му предостави правата, които му се полагат по силата на международните договори

09:30 | 21.05.16 г. 1
Решение на гръцки съд поставя под въпрос споразумението с Турция за бежанците

Независим съд в Гърция отсъди срещу изпращането на сирийски бежанец обратно в Турция, като създаде прецедент за хиляди подобни случаи, пише британският вестник The Guardian.

Това може да постави под въпрос изпълнението на сделката между Турция и Европейския съюз (ЕС) за бежанците, съобщава БНР. 

Исковият комитет в Гърция е уважил жалба на сирийски бежанец, който е бил един от първите, подлежащи на депортация, по силата на сделката между ЕС и Турция. Тричленният трибунал е заявил, че Турция няма да предостави на сирийските бежанци правата, които им се полагат по силата на международните договори, и затова е отменил заповедта за депортация. 

Предстои случаят да бъде разгледан отново, но решението поставя под въпрос правната и практическата основа на сделката между ЕС и Турция.

Междувременно пред БНР заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Кристалина Георгиева коментира, че изпълнителният орган на ЕС няма да се поддаде на натиска на Турция по визовия въпрос.

Според нея изискването за биометрични паспорти не само ще повиши сигурността, но и ще намали броя на турските граждани, които ще се възползват от бъдещия безвизов режим.

Рискът от пренасочване на мигрантския поток през българо-турската граница е малък, смята Кристалина Георгиева. Тя подчерта, че са взети мерки за защита на границата, подписано е и двустранно споразумение с Турция.

Еврокомисията продължава битката си с държавите членки на ЕС за презаселването на бежанци от Гърция и Италия. Само 1 581 лица са преместени от Гърция и Италия, възнегодува еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос след заседанието на вътрешните министри на държавите от ЕС в Брюксел. 

По данни на ЕК България е приела само 4 човека от Гърция и нито един от Италия от общо заявени 250 до края на годината. Вицепремиерът Румяна Бъчварова обясни, че службите за сигурност правят допълнителни проверки на кандидатите дали са заплаха за националната ни сигурност. Затова и за някои лица са постановени откази да бъдат приети.

Бъчварова обеща да ускори доброволното прехвърляне на бежанци от лагерите в Турция.

Министрите одобриха идеята Брюксел бързо да връща в “черния” списък всички държави, които нарушават правилата за безвизово пътуване в Шенген. Т.нар "аварийна спирачка“ за повторно налагане на визи ще важи както за чужденците, които вече пътуват свободно, така и за Турция, Украйна, Грузия и Косово, които очакват одобрение за безвизово пътуване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
wag1111
преди 7 години
То така или иначе няма никаква логика в това споразумение, да пращаш един да идва друг плус тези хора които бъдат върнати в турция ще им напраят фалшиви паспорти и след година пак ще са обратно като махнат визите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още