IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решение за плащане на дългове на БДЖ с концесията на летище София - през есента

Министър Московски допълни, че при отрицателно решение на ЕК вероятно ще се отиде на вариант „държавен заем“

15:21 | 15.05.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

През есента се очаква разрешение от Европейската комисия с парите от концесията на летище "София" да бъдат погасени част от дълговете на БДЖ. Това съобщи в предаването "Неделя 150" по "Хоризонт" министърът на транспорта Ивайло Московски.

Ако Брюксел не разреши такова прехвърляне, вероятно ще се отиде на вариант „държавен заем“, уточни Московски. Нотификацията за концесията за летище София" се очаква през септември или октомври.

Никога не съм твърдял, че ще има 99-годишна концесия на летище „София“, заяви още Московски, според когото при пояснения за по-гъвкавата уредба в закона – на въпрос колко би могла да бъде една концесия той е отговорил, че може да бъде и 99 години.

Московски каза това в отговор на въпрос на Румен Гечев от БСП и подчерта, че при концесията всички активи остават собственост на държавата, а построеното и инвестирано от концесионера, също остава собственост на държавата след изтичането на концесията. 

Държавата ще концентрира усилията си в "БДЖ Пътнически превози“, защото "БДЖ Товарни превози" работи на либерализиран пазар и е самостоятелна структура, независимо, че е част от холдинга БДЖ. Амбицията е до края на тази година да се изчистят всички дългове на компанията, а до година и половина да се поднови подвижния състав, посочи министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
scott
преди 7 години
абе, некой замисля ли се, че нема да има желаещи да се напъват да връщат сегашните заеми?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
redcretin
преди 7 години
Още заеми? И докога източване на БДЖ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още