IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Овчаров: Винаги е имало политическа намеса в ДКЕВР

Според бившия енергиен министър никой не предприема реални мерки за дефицита в НЕК, а само "камуфлажни мероприятия"

10:20 | 01.02.15 г.
Румен Овчаров: Винаги е имало политическа намеса в ДКЕВР

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) има проблем с независимостта – винаги е имало политическа намеса в работата на регулатора и до момента не е имало ДКЕВР, която да не е под командването на изпълнителната власт. Това заяви бившият енергиен министър Румен Овчаров в ефира на БНТ.

Работата на регулатора е да балансира интересите на различни групи – потребители, производители и държава, заяви той. Затова, по думите му, ако иска да бъде независим орган, в състава на ДКЕВР трябва да влязат представители на потребителски групи, работодателски организации, профсъюзи и държава, за да отразява всички интереси.

Той препоръча също да бъде направено така, че да не може да се сменят членовете на ДКЕВР, „когато на някой му скимне”.

Според Овчаров съставът на ДКЕВР трябва да се избира от Народното събрание (каквито промени гласуваха депутатите на първо четене - бел. ред.), но с две трети мнозинство. Тогава регулаторът ще има доста по-голяма степен на независимост, смята бившият енергиен министър.

Той коментира и дефицита в Националната електрическа компания (НЕК). По думите му той е започнал да се трупа през последните 5 години, но никой не предприема реални мерки, а само „камуфлажни мероприятия”, като повишаване на сакнции и т.н.

Овчаров заяви още, че „тъжната истина е, че България загуби и „Южен поток”, и АЕЦ „Белене”.

Бившият енергиен министър е скептично настроен относно вероятността да бъдат открити нови газови находища в Черно море.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още