IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев: ЕС трябва да демонстрира своето единство

Европейските лидери обсъдиха сигурността на гражданите в ЕС и борбата с нелегалния трафик на хора

19:49 | 03.02.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Румен Радев. Снимка: <em>Президентство на РБългария</em></p>

Румен Радев. Снимка: Президентство на РБългария

Европейският съюз трябва да превърне срещата на върха в Рим по повод 60-та годишнина от подписването на Римските договори в демонстрация на единство около неговите ценности и солидарност. Това коментира българският президент Румен Радев след неформалната среща на европейските лидери в Малта.

"Европейските лидери трябва да докажат, че имат решимостта да се обединят около обща стратегия, която да защити интересите на Европа и да осигури мир и просперитет", посочи президентът, цитиран от Прессекретариата на институцията.

По думите на държавния глава това означава да бъде демонстрирана и солидарност с държавите от външните граници на ЕС, които не трябва да бъдат оставяни да се справят сами с миграционната криза.

Румен Радев посочи, че е благодарил на Ангела Меркел за подкрепата, която страната ни получава за реформиране на своята съдебна система и за укрепване на охраната на българските граници. Канцлерът Меркел е подчертала интереса на Германия да увеличи инвестициите в българската икономика и е призовала за бързото завършване на предприетите съдебни реформи.

За България е изключително важно с повишено внимание да следи и региона на Източно Средиземно море и сухопътните маршрути в Източна Европа, които гарантират и сигурността на българските граници, e подчертал на срещата държавният глава.

Румен Радев беше категоричен, че страната ни трябва да разполага с адекватни способности за реакция в случай на внезапно увеличаване на миграционния натиск към България, която е и външна граница на ЕС.

По време на срещата в Малта европейските лидери приеха и обща декларация, посветена на овладяването на маршрута за трафик на хора през Централното Средиземноморие. Повишаването на сигурността на европейските граждани и засилването на мерките за борба с нелегалния трафик на хора към ЕС са били водещите акценти на днешното неформално заседание на Европейския съвет. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 18 rate down comment 1
deant
преди 7 години
може да демонстрира... но ще е фарс, защото такова няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 1
scott
преди 7 години
и тоя почна да мяука.абе ей, ***, ами ако под "демонстрация на единство" ТИ ПОИСКАТ да примеш 300 000 серийски бежанци и признаване на родопската турска република?Не че нещо, ама твойта териториа други интересни опции за сделка от техна гледна точка - НЕМА. НЕМА ПАЗАР, НЕМА СУРОВИНИ, НЕМА КАПИТАЛИ......Мислех си, че ше си траеш критично, ама не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 1
Иван Митев
преди 7 години
Същественото за спасение на Европейският съюз от актуални злини е какво (неправилно или правилно) управление на европейската парична система се прилага.При запазено неправилно управление на европейската парична система злините се уголемяват.За устойчив обществен просперитет в Европейският съюз е необходимо правилно управление на европейската парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още