IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русенска компания ще изгради три терминала за втечнен природен газ

Първият LNG терминал трябва да заработи до края на годината

16:05 | 03.07.15 г.
Русенска компания ще изгради три терминала за втечнен природен газ

Русенската компания "Булмаркет" ще изгради три терминала за втечнен природен газ (LNG) по програма LNG Masterplan Rhein-Main-Danube, съобщи дружеството.

Първият етап от проекта е изграждане на терминал в Русе, който ще се реализира и с грант от Европейската комисия (50% от стойността му) по програмата. Терминалът в Русе трябва да бъде реализиран до края на 2015 г. и да заработи с пет клиента, а  до средата на 2016 г. - с общо 30. Предвижданията са първоначално продажбите да бъдат около 3000 т месечно, а терминалът да бъде обвързан с всички видове транспорт.

За реализацията му ще бъдат усвоени 2,5 млн. долара. Подкрепата е от Изпълнителна агенция на Европейската комисия за иновации и Networks (INEA), които чрез своята програма LNG Masterplan се стреми да развие терминали за втечнен природен газ по поречието на Дунав.

При успешна реализация ще продължи финансирането на останалите два етапа - изграждане на терминали в София и в Пловдив, закупуване на допълнително оборудване на клиенти и за транспорт.

На 1 юли в София, в офиса на юридическа компания Делойт, бе подписан договор между Булмаркет ДМ ООД, международната финансова корпорация IFC (част от групата на Световната банка) и Европейската банка за възстановяване и развитие за финансиране на русенската компания.

Контрактът е за 32 млн. евро, като допълнително 5 млн. евро ще бъдат отпуснати след реализиране на първия етап от изграждането на терминалите, а Булмаркет ДМ има собствено финансово участие в размер на 7 млн. евро.

Средствата ще бъдат използвани за разширяване на инфраструктурата на LPG бизнеса на компанията, други съоръжения и рефинансиране на инвестиционен дълг към българска банка.

Този проект е алтернатива на руския газ, коментират от компанията, която планира да се превърне в първия вносител и дистрибутор на втечнен природен газ в България.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още