IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски туристи са блокирани в България заради фалит на туроператор

С близо 6% са се увеличили чуждестранните туристи през първото полугодие, отчете Бранимир Ботев

16:53 | 03.08.14 г.
Руски туристи са блокирани в България заради фалит на туроператор

Руски туристи са блокирани в България заради фалит на туроператор. Това стана ясно от пресконференция на във Варна на зам.-министъра на икономиката в оставка Бранимир Ботев, цитиран от „Фокус”. 

Бранимир Ботев разясни, че 1500  туристи са били изпратени на лятна ваканция в България чрез фалиралия руски туроператор „Лабиринт”. Компанията пък била свързана с оператора „Идеал тур”, който е осигурил полетите на туристите с Оренбургските авиолинии. Около 60% от руските туристи са на Южното Черноморие, а останалите - на Северното.

Авиолиниите, които осигуряват връщането на туристите в родината им, засега отказват обрания превоз, поради фирмена задлъжнялост.

„Проблемът е извън България и единственото, което можем да направим ние, е да отправим много настойчиво искане ситуацията да бъде бързо отреагирана в Русия”, посочи ресорният зам.-министър. Вече са били проведени разговори с руското посолство в София и българското посолство в Москва.

Бранимир Ботев каза още, че три от големите туроператорски фирми са поели ангажимента да осигурят престоя на туристите в българските хотели, докато въпросът не бъде решен, независимо, че шансът да получат парите си е минимален.

От фалита на руския туроператор са засегнати общо около 30 000 туристи, предимно от Русия, които са платили почивки у нас, в Гърция, Турция, Кипър и Испания и др.

Руският Первы канал също потвърждава, че клиенти руския туроператор в различни държави „Лабиринт“ са затруднени да се върнат в родината си. Съобщава се за отмяната на десетки чартъри, които трябвало да бъдат изпълнени. На сайта не медията се коментира също, че двете големи компании - "Идеал тур" и "Лабиринт" са прекратили дейността си.

Последна актуализация: 20:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още