IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руслан Стефанов: Над 12 млрд. лв. ще бъдат инвестрани в енергетика до 2030 г.

Над 10% от доходите на домакинствата отиват за сметки, твърди експертът от Центъра за изследване на демокрацията

10:41 | 02.06.13 г.
Руслан Стефанов: Над 12 млрд. лв. ще бъдат инвестрани в енергетика до 2030 г.

До 2030 г. са заделени над 12 милиарда лева за развитие на българската енергетика, каза пред Bulgaria On Air Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.

По думите му всяко домакинство в страната използва повече от 10% от дохода си, за да си плати сметките за ток, газ или друг тип енергия. Тези данни са били известни още през 2010 г., но според последните доклади на Европейската комисия и Световната банка за състоянието на българската енергетика, няма подобрение. Според експерта изводът от докладите е, че българите са енергийно бедни, а управляващите не обръщат внимание на реалните проблеми в страната.

Стефанов обясни още, че размразяването на поекта “Белене” е грешка. По думите му е изключително трудно да се намери частен инвеститор, който да вложи още 10-12 милиарда лева в атомната централа. Експертът припомни, че вече са инвестирани 2.5 милиарда лева от страна на държавата. Според Стефанов приватизацията на проекта ще ощети данъкоплатците. Той припомни, че подобни приватизационни сделки досега не са приключвали добре за България.

Стефанов коментира и факта, че България губи точки по конкурентоспособност. Ако през 2006 г. страната ни е била примамлива дестинация за чуждестранните инвеститори, благодарение на високите оценки за макроикономическа стабилност, то сега не можем да разчитаме на това, поясни той. “За съжаление няма разлика между експертизите на анализаторите от 1999 г. и сега, категоричен е Стефанов.

Според експерта от Центъра за изследване на демокрацията, в политическата платформа на управляващите има два кристално ясно приоритета - заетост и доходи. За тези ключови приоритета говори и Европейската комисия. „Надявам се Пламен Орешарски да се придържа към това, което е предложил. За съжаление обаче България не е такъв данъчен рай за бизнеса, както всички политици твърдят и отчитат за успех“, коментира още Стефанов. Той показа таблица, според която въпреки ниските данъчни ставки, админстрирането е трудно тромаво. Оказва се, че българският бизнес отделя близо 450 часа годишно  в попълване на документи за плащане на данъци, поясни експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още