IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръководството на КТБ: Обезценката на активи не е "дупка"

Трите одиторски фирми нямат ангажимент да одитират кредитите, а само да консултират квесторите, посочват отстранените изпълнителни директори

18:19 | 29.10.14 г. 4
Ръководството на КТБ: Обезценката на активи не е "дупка"

Трябва да се каже ясно, че обезценката на активи не е "дупка", липса или пряка загуба от дейността на банката. Тя е резултат от предположения, че един или друг кредит може да не бъде погасен в бъдеще – напълно или изцяло. Преценката с колко да се обезцени всеки кредит е на квесторите под диктовката на Българска народна банка (БНБ).

Това посочва в съобщение до медиите отстраненото ръководство на Корпоративна търговска банка АД (КТБ), коментирайки доклада за действията на БНБ по казуса с кредитора.

Според отстраненото ръководство цялата общественост целенасочено е била заблуждавана през последната седмица за "дупка" в размер на 4,2 млрд. лв. "Тази цифра не е избрана случайно – като се извади от нея капиталът, който е в размер на 700 млн. лв, се получава нетен отрицателен капитал в размер на 3,5 млрд. лв – това, което Иван Искров обяви още преди 4 месеца".

"Този подход цели не само да отблъсне заявилите интерес да оздравят банката частни инвеститори, но е и част от деструктивната кампания по ликвидиране на българските банки и невъзможност за финансиране на българския бизнес", отбелязват те.

По думите на отстранените ръководители на КТБ "трите фирми, цитирани като одиторски, нямат ангажимент да одитират кредитите, нито да оценяват обезпеченията, а само да консултират квесторите с цел размиване на отговорността. На базата на тези предположения се формира обезценката на кредитите, която директно се отразява като загуба и се изважда от капитала на банката".

"Твърдението, че кредитите са обезпечени само на 13%, е абсурдно. БНБ и квесторите субективно не отчитат всички законови възможности – сключените с банката договори за залог на дълготрайни материални активи, стоки в оборот и на склад, залог на вземане, включително и по търговски сделки, което е широко прилагана банкова практика. Те са приели за „валидни обезпечения” само ипотеки и залог на цяло търговско предприятие. Посочените примери доказват, че стойността и на тези два вида "приемливи" обезпечения се оценява доста произволно", изтъкват те.

"КТБ АД е предоставяла всички изисквани от закона и от централната банка справки и информация на ежедневна, седмична, месечна, тримесечна и годишна база. Верността и пълнотата на тези справки и отчети винаги са били задължително проверявани на място при всяка една инспекция на Централната банка. Всички процедури, политики и правилници на КТБ АД са представяни надлежно в БНБ за сведение и одобрение, в рамките на законовите срокове. Тяхното спазване и прилагане е проверявано при всяка инспекция", отчитат още от отстраненото ръководство.

Още новини за казуса с КТБ може да намерите тук!

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
sapuna
преди 9 години
до 6 ноември се приема закона и до края на месеца си вземаме парите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 3
aldy
преди 9 години
Четете бе хора, кьорави ли сте:"трите фирми, цитирани като одиторски, нямат ангажимент да одитират кредитите, нито да оценяват обезпеченията, а само да консултират квесторите с цел размиване на отговорността. На базата на тези предположения се формира обезценката на кредитите, която директно се отразява като загуба и се изважда от капитала на банката".Продължава да се върти латерната ОДИТ, ОДИТ, ОДИТ безкритично във всички медии.А ОДИТ по Международните счетоводни стандарти и правила НЕ Е ПРАВЕН! Затова и този "одит" е таен и не се публикува никъде. Това не е KPMG, чийто ОДИТ върви заедно с отчета на банката и одиторската фирма отговаря СОЛИДАРНО с одитирания. Ако някой не може да си направи сметката КОЙ е заинтересован от изопачаването на нещата по този начин, едва ли някой може да му помогне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
многодобре
преди 9 години
По-скъп ще ни излезе Искров,не мислите ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 9
draifuss
преди 9 години
Ами отваряйте и пригответе едни 6.5 милиарда лева като сте баш отворени скъпи ръководители на КТБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още