IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само 32% от българите биха сменили работата си за по-голяма заплата

Професионалното признание остава важен мотив в търсенето на ново работно място

11:01 | 03.05.12 г.
Само 32% от българите биха сменили работата си за по-голяма заплата

Интернет допитване сред близо 800 българи за мотивацията им да търсят нова работа показва, че освен заплащането важни фактори се оказват професионалната реализация и възможностите за реализация в интересна област. Това показва анкета на международния уебсайт CeeVee, който изследва пазара на труда в България, Румъния, Сърбия и Молдова.

Проучването е направено през миналата година, като на въпроса каква би била основната причина да сменят работата си 32% от българите са посочили по-високото заплащане. 

За 24% от участниците професионалното признание е по-важен мотив за подобно решение, а за 18% от тях на първо място стои възможността да работят в интересна за тях сфера.

Търсенето на мениджърска позиция е посочено като мотив от 12% от запитаните. В това отношение по-амбициозни се оказват мъжете, тъй като 56% от тях са изявили желание да заемат управленски пост. При жените 44% са посочили подобна мотивация при смяната на работа.

На въпроса какви други екстри са определящи при търсенето на нова работа, 16% от анкетираните държат да имат платени медицински осигуровки, пълен размер на годишния отпуск или ползването на служебен автомобил.

Специалистите по човешки ресурси заключават, че работодателите биха повишили лоялността на служителите си, ако се съобразяват с мотивите за заемането на съответните длъжности в поверените им компании.

Според експертите намаляването на постоянната смяна на работно място би могло да се постигне чрез тестове за оценка на дейността или чрез компенсационни програми, които не изискват финансови разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още