IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Семерджиев: Произвеждаме ток от ВЕИ не защото имаме нужда, а защото ЕК го иска

До шест месеца ще има постоянна такса за производителите на енергия от ВЕИ за достъп до енергийната мрежа

14:39 | 02.10.12 г. 20
Семерджиев: Произвеждаме ток от ВЕИ не защото имаме нужда, а защото ЕК го иска

Дори и производството на енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) да бъде спряно напълно, няма да има недостиг на енергия в системата.

Коментарът направи Ангел Семерджиев, председател на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) по повод протестите на производители на енергия от възобновяеми източници срещу наложените такси за достъп до мрежата и предупрежденията им, че ВЕИ централите ще спрат работа.

От 18 септември производителите на зелена енергия трябва да платят тази такса, която според оценките на бизнеса ще бъде в размер на около 300 млн. лева в рамките на година.

„Производството на зелена енергия се стимулира от държавата, за да се отговори на изискванията на ЕК, а не защото енергийната система има нужда от това“, посочи Семерджиев, цитиран от БТА.

Според него, новата такса за достъп до системата е напълно законосъобразна, въпреки протестите и жалбата срещу решението на енергийния регулатор да я въведе.

Преференциалните цени и подпомагането на производителите са въпрос на националното законодателство и решението не може да бъде санкционирано от Европейската комисия, каза още Семерджиев.

До шест месеца ще бъдат въведени и постоянни цени за достъп на производителите на електроенергия от ВЕИ до мрежата. Те ще бъдат изчислени на базата на разходите за балансиране на енергийната система, обясни той. 

В следващите дни електроразпределителните дружества ще въведат в общите си условия цените за достъп, дължими от производителите на енергия от ВЕИ. Така тази такси ще станат дължими със задна дата от 18 септември, въпреки че в момента производителите обжалват решението на енергийния регулатор.

Незаконно е таксите да не бъдат плащани, въпреки че има призиви от протестиращите срещу тях за именно такива действия, допълни още Ангел Семерджиев. Ако те не бъдат платени, ще електроразпределителните дружества ще имат основание да не изкупуват електроенергията на ВЕИ централите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 7 rate down comment 0
stdmv
преди 11 години
Семерджиев = невеж ***. След тоя ще останат само лай.. в ***.Останалият ток излишен, бе ***! Мислете как да се произвежда само възобновяем и на ниски цени вместо да си чешите тъпите кофи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 0
Absurdistan!
преди 11 години
Първо тези цени са определени от същата тази комисия. Никой инвеститор във ВЕИ не си е определил сам цените. И след като той е приел тези условия, ДАДЕНИ МУ ОТ ДЪРЖАВАТА В ЛИЦЕТО НА ДКЕВР, не виждам защо проблемът да е в него. Да, някои хора и фирмите им (то е ясно те пък на кой са хора) направиха огромни централи в последните месеци, но защо заради това трябва да го отнасят и тези, които не са ги направили при толкова "благоприятни "условия. И друго - за да се започне една такава централа се искат един куп разрешения, които не се вадят за 1 месец, че комисарите (по-правилната дума е комисионери) да се правят на ударени. И не на последно място всяка централа над 5 МВТ се ЛИЦЕНЗИРА от същия тоя, който твърди, че не е знаел колко са инсталираните мощности. Всъщност ако му се вярва за това значи, че е подписвал без да гледа, което само по себе си е престъпна небрежност и в нормалните държави обикновено води до няколко годинки на топло ... А на единия пак му пълниш джобовете но с горива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 0
Tony
преди 11 години
А защо пък да правиме АЕЦ, като нямаме нужда от ток, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 2
data
преди 11 години
Тази комисия е образец на абсолютна некомпетентност политическа подлизурщина : При така поетите ангажименти от страната ни беше ясно че цената на тока ще се вдигне , но водени от стремежа да се подмажат задържаха цената на ел енергията и в момента това ескалира . Вместо плавно да разпределят поскъпването се стигна до скокообразно вдигане на цените и натиск върху икономическите субекти произвеждащи енергия . По некомпетентна комисия не съм виждал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 1
x-fan
преди 11 години
И още нещо...Другарят Семерджиев и неговия вожд е крайно време да разберат, че в ЕС има правила. И тези правила трябва да се спазват за да могат да се цоцат рушвети от техните хора по одобряване на това или онова помощно финансиране по тази или онази програмка. Иначе могат да ни врътнат кранчето... Изобщо, селските тарикати не ги обичат много в цивилизования свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 0
mapto
преди 11 години
"Тарикатите" ли са писали закона или те са просто тези, които играят по правилата, които им дават. В България се избират да управляват хора, които нямат минимално уважение към околните. Те са свикнали цял живот Партията да преразпределя надници и не разбират как с глупостта си унищожават цялата енергетика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 0
mapto
преди 11 години
Семерджиев ми напомня на един безименен софийски общинар, който беше казал, че метрото не се строи, за да обслужва квартали. На онзи не му стискаше да каже, че тяхната цел с метрото е да усвоят едни пари. Толкова глупави изказвания рядко се появяват, но и търтеи като Семерджиев не са много по света. За сметка на това ясно демонстрира какво губим вече 10 години като не въвеждаме енергийна информационна система (борса), защото тя щеше да определя пазарните цени вместо ДКЕВР. Ами така е като държавата се върти от номенклатурчици.Иначе аз съм за над 230V по възможност, но ако се налага ще се задоволим и с 230 +/- 10% :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 1
x-fan
преди 11 години
Да зададем два много прости въпроса на другаря Семерджиев:1. Като е "напълно законосъобразно" това решение защо са го приели тихомълком в петък след работно време? (интересно как ще обясни и защо не е проведено публично обсъждане, както законът изисква за всички ценоутвърждаващи решения на Комисията)2. Понеже решението драстично променя финансовите разчети на производителите в частта им по експлоатацията на централите (т.е. оперативните разходи се вдигат между 10% и 40% в зависимост коя "клечка" си изтеглил - късата или малко по-дългата), същата тази Комисия следва да ревизира и преференциалните цени, които е определила преди време, когато я нямаше тази такса "достъп". Защо това не се прави?Само, че другарят Семерджиев вместо да отговаря на прости, но важни въпроси, предпочита да обяснява колко са лоши ВЕИ-тата и още по-лоши инвеститорите в тях, въпреки, че не те са писали Законите, а напротив - спазвали са ги и са играли по правилата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 3
zabluden
преди 11 години
Така ли,а защо обикновените хора и бизнеса да спонсорира разни тарикати,които си мислят,че са хванали господ за шлифера,да не искаш да ми обясниш,че цени от 80 ст./киловат са нормални,че и 20 години договор,при положение,че инвестицията се избива за няколко години? Такива преференции трябваше да има само за домашните ВЕИ централи,а не хора като Валентин Златев,Иво Прокопиев или Цветелина Бориславова да правят милиони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 2
Absurdistan!
преди 11 години
Решението на ДКЕВР значи 2 неща: 1. ВЕИ спонсорира ЕРП и НЕК. Косвено и ГЕРБ!2. Хората отново бяха излъгани след като с тази такса няма да се намалят цените на тока (заради, което е и това вземане на % от прихода).Вече съжалявам, че не съм си водил статистика кое правителство лъже и краде от хората повече - сегашното или предното. Но състезанието е доста оспорвано и резултатите определено са високи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още