IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шенген и безработните младежи - приоритет за нас при гръцкото председателство

През 2018 година България ще поеме ротационното председателство на ЕС и е време да започнем с подготовката, призова премиерът Орешарски

11:10 | 06.02.14 г. 1
Шенген и безработните младежи - приоритет за нас при гръцкото председателство

През месеците на гръцкоторотационно председателство на ЕС България ще работи за възстановяване на икономическия растеж и предприемачеството. Приоритети ще бъдат още разширяването на Шенген и борбата с младежката безработица, отчете от парламентарната трибуна премиерът Пламен Орешарски.

"България ще продължи да отстоява своите интереси, като кабинетът ще разчита и на сътрудничество с парламента в намиране на най-добрите решения. Ще продължим да търсим широк консенсус по всички, особено по спорните въпроси", обясни той.

За ЕС предстоят много нови моменти – избори за европейки парламент, избор на нов състав на Европейската комисия и нов председател на общността, посочи още премиерът.

След 4 години предстои страната ни да поеме ротационното председателство на ЕС, припомни премиерът.
"Българското председателство предстои през 2018 година и кабинетът има възможността да стартира подготовката за първото българско председателство, заяви той и отбеляза, че подготовката трябва да започне отсега.

Той даде за пример Литва, която предаде ръководството на ЕС на Гърция и която също за пръв път председателстваше Съюза. За подготовката й са били необходими 4 години, информира премиерът.

Във връзка с бежанската криза Пламен Орешарски каза: "Винаги може да оценим като недостатъчна помощта, която получихме от ЕК. Искам да подчертая, че още при оформянето на бежанската вълна темата беше поставена и получи широко разбиране от еврокомисарите".

Припомняме, че солидарността с бежанските вълни е един от приоритетите, които Атина постави пред своето председателство на ЕС. Сред другите важни теми южната ни съседка открои още засилване на гражданската инициатива в съюза, както и разработване на мерки за икономическа активност, засилване на външната и вътрешна европейска сигурност, засилване стабилността на европейския монетарен съюз.

"Важно е реализирането на приетата през април Европейска гаранция за младежта", заяви още Орешарски.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
akvari_um
преди 10 години
защо са ви телескопите? хахахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още