IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шест допирни точки ще има метрото на София с жп мрежата

Общите спирки ще подобрят транспортното обслужване на столицата, смятат от Националната компания "Железопътна инфраструктура"

18:14 | 12.11.13 г.
Шест допирни точки ще има метрото на София с жп мрежата

Шест общи спирки ще има столичното метро с железопътната мрежа, съобщават от Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ), цитирани от БТА. Първата допирна точка вече е факт - с изграждането на метростанцията при Централна гара.

Втората ще бъде при гара Искър и ще вероятно ще бъде изградена до средата на 2014 година. Гара Искър няма да бъде закрита и продължава да обслужва пътници и товари.

Третата обща спирка ще бъде в района на Захарна фабрика, където ще бъде построена жп гара в близост до изградената и функционираща вече станция „Вардар“. Според информацията от НКЖИ плановете за новата жп гара са готови, но има протест срещу изграждането й от страна на живеещите в района.

Плановете на компанията предвиждат още една допирна точка – в района на Бакърена фабрика, където да бъде изградена обща станция „Обеля“. Тази гара ще бъде включена в ОП „Транспорт“ за новия програмен период.

При развитието на третия метродиаметър и преминаване на метрото през "Подуене", се очаква да бъде изградена връзка на двата вида влакове в участъка между Сточна гара и гара Подуене-пътническа.

Последната обща спирка на двата вида железопътен транспорт също ще бъде обвързана с развитието на трети метродиаметър - в посока квартал "Овча купел". Предвидено е там да се разкрие железопътна връзка на метрото с влака в направление Захарна фабрика - Горна баня.

Изграждането на железопътните спирки, свързващи двата вида транспорт, цели развитие на общата транспортна схема в София и подобряване на транспортното обслужване в столицата. Общите спирки няма да налагат промени на съществуващите в момента гари на територията на град София, отбелязват от НКЖИ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още