IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще искаме увеличение на парите за тютюнопроизводителите

За 2012 година секторът получава субсидии в размер на 73 млн. лева

18:16 | 15.03.13 г.
Ще искаме увеличение на парите за тютюнопроизводителите

България ще поиска от Европейската комисия увеличаване на средствата за тютюнопроизводителите. За 2012 година субсидиите за сектора бяха в размер на 73 млн лева. Изплащането на тези суми трябва да започне в края на този месец.

През тази година обаче има заявено с 5 хил. тона по-голямо количество тютюн и са получени по-голям брой заявления от производителите. Именно това е причината да бъде поискана нотификацията от Брюксел за увеличаването на субсидиите, обясняват от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Решението е било взето от служебния земеделски министър Иван Станков след среща с представители на бранша. Ако получим одобрението, ще може да бъде запазен размерът на субсидиите от миналата година.

Преди броени дни от МЗХ съобщиха, че вече са определени субсидиите за тютюнопроизводителите. Размерът им зависи от отглеждания сорт, като най-голяма е субсидията за сорта „Басми“ - 2 лева за килограм. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още