IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щонов: В края на 2015 г. дефицитът в енергетиката може да достигне 5 млрд. лв.

Енергийният сектор е поставен в тежка ситуация, от която няма изход, заяви енергийният министър

14:01 | 03.09.14 г. 2
Щонов: В края на 2015 г. дефицитът в енергетиката може да достигне 5 млрд. лв.

Към 30 юни дефицитът в енергетиката е 2,9 млрд. лева и се очаква в следващите 12 месеца да нарасне с поне 900 млн. лева. В края на 2015 година дефицитът може да стигне 5 млрд. лв. Това каза енергийният министър Васил Щонов след заседанието на кабинета.

„Енергийният сектор е поставен в тежка ситуация, от която няма изход“, заяви той.

По думите му взетите мерки в последната година са неработещи – както от страна на регулатора ДКЕВР, така и от страна на Министерството на икономиката и енергетиката.

Икономическият министър обясни, че предложенията, направени от ДКЕВР, на хартия покриват дефицита в НЕК, но методите на регулатора биха могли да бъдат оспорвани в съда, тъй като не е било постигнато съгласие с останалите участници на пазара.

Според министъра няма как тези загуби бързо да бъдат намалени. По думите му в системата няма пари и трудно се намират средства за подготовката за зимата, в частност – за нагнетяване на природен газ в хранилището в Чирен.

Щонов не пожела да коментира какво трябва да е увеличението на цената на тока от 1 октомври. Той отново се обяви за плавно повишаване на цената в следващите години, но напомни, че тя се определя от ДКЕВР.

Министърът успокои, че няма да има загубени пари по ОП „Конкурентоспособност“ до края на годината, но първите средства по новата програма се очакват едва в края на 2015 година и в този смисъл ще липсват свежи пари почти през цялата година.

В туризма Щонов отчете положителни новини – 6,7% ръст на чуждестранните туристи за първите седем месеца, но приходите са нараснали само с 4,1%. Има спад на туристите от Великобритания и Украйна, който се компенсира с гости от европейската общност.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Ууууу от Септември до декември 2015 - 1.2 милиарда де.. тоа дефицит... а за 12 месеца - 900 милионаЩонов нещо като Баце ги реди 5 милиарда, 10 милиарда, тва милиарда за нищо го немат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още