IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симеон Дянков: Банките ни ще издържат фалит на Гърция

Ударът ще е върху туризма ни и ръста на икономиката, казва бившият финансов министър

08:42 | 25.05.15 г. 18
Автор - снимка
Редактор
Симеон Дянков: Банките ни ще издържат фалит на Гърция

Няма да има силен ефект върху България при евентуален фалит на Гърция. В това е убеден бившият финансов министър на страната ни Симеон Дянков. 

"Темата за възможен гръцки фалит излезе за първи път 2010-2011 г. Тогава и в банковия сектор, и в икономиката бяхме много загрижени за проблеми, които могат да дойдат от Гърция. Имаше много гръцки инвестиции в българската икономика - особено в строителството и туризма. Но вече минаха 4-5 години. За това време в банковия ни сектор се направи доста, за да не може евентуален фалит в Гърци да ни повлияе. Но ще има голям вторичен ефект. Ще пострада целият регион”.

Това коментира в интервю за в. „Стандарт” Дянков, който участва на извънредната икономическа среща на върха в Атина, посветена на съдбата на южната ни съседка.

Ще бъде засегнат туризмът, смята той, а това допълнително може да намали възможностите за по-голям икономически ръст тази и следващата година.

"Не виждам какво може бързо да се направи българското правителство да вземе някакви мерки, за да се предпази от тези негативни ефекти в туризма, строителството", добави финансистът. „Единственото, което можем да правим, е да повтаряме, да повтаряме и вътре в страната, и особено навън - чрез медиите, на срещи на правителствено ниво, че сме различни като фискална политика от Гърция. Да стане ясно, че банковата ни система е изолирана от гръцките проблеми - нашите банки не държат гръцки публичен дълг, гръцки ценни книжа. И по темата трябва се говори много, защото като настъпи паника, най-близките до проблемните държави винаги страдат и най-много”, казва Дянков.

Относно заявката, че Гърция няма да плати вноската си на МВФДянков коментира: „На 5 юни е следващата голяма вноска, която Гърция трябва да преведе на Международния валутен фонд и на други кредитори - над 7 млрд. евро. Миналата седмица финансовият министър Янис Варуфакис обяви, че нямат налична и половината от тази сума. Ако по някакъв начин в следващите дни няма споразумение с Европейската комисия и с МВФ за нови средства към Гърция, те просто са обявили, че няма да платят вноската”.

В геополитически план какво означава едновременното спиране на плащанията по външния дълг и на Украйна, и на Гърция - това означава удар по репутацията на Европа, казва още финансистът. „Това означава, че тя не може да се справи. Защото и в Гърция, донякъде и в Украйна, европейски институции са основните кредитори. В единия случай - Гърция, ударът е пряко върху Еврокомисията. В другия - Украйна - върху европейските банкови институции. И въобще към Европейския съюз като група институции, които могат да решават проблеми. Очаквам въпроси каква въобще е външната политика на ЕС. Защото тук не става въпрос само за финансова политика, а и за външна. Фактът, че не може да се стигне до споразумение, ще доведе до слабост и в еврото като валута”, смята Дянков.

Дянков заяви още, че някои бизнеси, които се занимават с износ, ще спечелят. Но като цяло покупателната способност и на европейците в еврозоната, и в държави като България, които са свързани с еврото, ще спадне значително.

По-добре е българските спестявания за следващите година-две да са в долари заради възможността еврото като валута да продължи да губи стойност. „Оказва се, че еврото е сравнително по-слаба валута от долара при все, че доларът също не е в момента кой знае колко стабилен заради лошите резултати на американската икономика от първото тримесечие. Ако забелязвате, в последния месец големите пенсионни фондове в Европа, големи други фондове, започнаха да се прехвърлят значително към долари и да излизат от еврото”, казва Дянков.

Ще продължим да сме в дефлация, прогнозира финансистът. И обяснява: „Когато валутата си губи стойността, хората първо имат по-малка покупателна способност, по-малко инвестират. Това е валидно и за домакинствата, и за бизнеса. Икономиката продължава да буксува, от което пък и валутата, в случая левът, продължава да бъде по-слаба и се влиза в дефлационна спирала”.

Инвестициите като цяло в Европа ще се забавят, от там и в България, коментира още Дянков. Пичината – появявата на несигурност - и от страна на Украйна, и от страна на Гърция. Те вървят към частичен или пълен фалит. И от това страда банковата система в Европа. Френските, италиански и други европейски банки са си изтеглили парите от Гърция, но Европейската централна банка има много средства там.

Не вярвам да стигнем до 2% на годишна база, коментира финансистът относно отчетения 2% ръст на икономиката у нас.

По повод на ситуацията с фалита на Гърция Дянков казва: „Както каза гръцкият финансов министър Варуфакис, ако до дни стигнат частичен или пълен фалит, всички останали задачи отпадат. Защото има само една: как да плащат заплати, пенсии и да се борят със стачки. Това бяха неговите думи. Тогава борбата с корупцията ще остане на заден план в Гърция. Дано не се стига до там. Целта на форума, в който участвах заедно с бившите финансови министри на Унгария, Словакия и други държави, бе да предложим фискални мерки, мерки за увеличаване на събираемостта и противодействие на корупцията. Реших да се фокусирам върху краткосрочни мерки, които за няколко месеца могат да влязат в сила. Но всички - там бяха и други гръцки министри, доста депутати - говореха след презентацията ми това, което споменах: ако се върви към фалит, всичко друго е на заден план”.

На въпрос какво ще се случи в Гърция при фалит, той коментира: „На следващия ден банковата система на Гърция се срива. Това ще бъде първият ефект, ако не си платят дълга - банковата им система ще спре да работи за дни или за седмици, както стана в Кипър през 2013 г.”.

"Гърция в момента просто няма приятели в еврозоната - нещо, което не беше така през 2011-2012 г. И затова смятам, че освен ако гърците не намерят някакъв политически обясним вътре в страната начин да приемат условията на еврозоната, вървят към фалит....В момента доста хора и във Франкфурт, и в Брюксел мислят по това какво следва, ако Гърция спре да плаща. Практиките от други страни показват, че много бързо се сриват първо банковата система, след това престава да работи цялата платежна система. Никой не получава никакви пари и от там вече валутата трябва да се промени по някакъв начин, да се мине към местна валута. Не вярвам да може да се спаси Гърция в еврозоната, ако обяви дори и частичен фалит", смята Дянков.

Финансистът коментира и наложените от Запада санкции над Русия. По думите му в началото на следващата година може да се мисли при липса на допълнителни проблеми в Украйна за някакво разбирателство между Съединените щати, Европейския съюз и Русия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 1 rate down comment 0
lilivan
преди 8 години
Нещо ме съмнява, нещо гнило има...Надявам се, че нищо не се мъти, а по-скоро ще се избистря...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Същото като за публикациите в ПиГ и други животни. Жълто жълто
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 0
lilivan
преди 8 години
какво ще кажете за публикацията във "Биволъ"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Абе Анастасе, ти си открил Америка! Викаш парите като ги внесеш в банката, не се пазят в мазето а се дават като кредити. Тю да се не види! Ние как не знаехме и всяка вечер си теглим парите, броим си ги и пак ги внасяме. Само не разбрах каква е връзката с фалита на Гърция. Викаш, ако Гърция не фалира, не е Понци схема, а ако фалира - е. Абе ти второто аз на Михал ли си или си втория му ник.Анастас, Михал.. все капацитети тука
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Знам ,че се повтарям но когато става въпрос за милиарди човешки живота мисля ,че мога и трябва повтарям Хората трябва да знаят ,че идват 3 планетарни катастрофи и може да се избегнат ако се вземат мерки веднага и правилните - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/09/16/otvoreno-pismo.1148972 Готов съм да застана пред всички академии на науките ,експерти и NASA за да обясня подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231Идеята ми е забрана на офшорки и т.н. регулации и данък лукс - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685 с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558 Идеята ми е да информирам повече хора а те още хора като геометрична прогресия за да има силно гражд.общество за да вземем мерки и следим ,и натискаме държ.власти да действат правилно за да избегнем катастрофите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Банкирането с частичен резерв е вид понци схема защото се крепи на доверие и вяра ,че 20% няма да изтеглят парите си тоест няма банка в света и държава която да издържи на това ,и затова е вярна приказката ,че банка и муха се убиват с вестник.Григор Лилов - http://***.skat.bg/videos/weeks/dir_15-05-18.mp4след 75 минута показа проектозакон за споделяне на загубите на банките тоест и гарантираните влогове да се орязват а не като Кипър само над 100 000 евро и преди това каза Стив Ханке ,че казал да се молим и аз знам ,че ако фалират гръцките банки ще стане страшно в смисъл както сега за КТБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 1
julian12
преди 8 години
Започваш да се повтаряш и ставаш досаден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
И какво ще стане? Хайде кажи КАКВО?Това са български юридически лица. Най-голямата опасност за българската банкова система идва т неграмотни паникьори като.. да не посочвам, които създават паника и първи ще се юрнат да теглят от гръцките банки, точно както търчаха да ги внасят там, че се гарантирали от гръцкия фонд, след КТБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 9
Атанасио
преди 8 години
Стив Ханке е казал да се молим защото гръцките банки държат 22% от пазара у нас и ще стане страшно Колкото до 2011год. ако Гърция беше фалирала отиваше и Германия и проф.д.ик.н. Красимир Петров го обясни как немските банки са с 3% капитал - https://***.youtube.com/watch?v=XVLFEKU_kUIОписал съм всичко - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685 Идеята ми е забрана на офшорки и т.н. регулации и данък луксс цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558 Доц.д-р Емил Хърсев го каза - ''За да обезпечи своята платежоспособност, е достатъчно банката да поддържа ликвидност ("истински пари") на сума 1/3 от привлечените средства'' - http://***.segabg.com/article.php?id=750716 Данък Тобин - http://avtorski.pogled.info/article/52579/Vampirite-na-finansovoto-kazino
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 6
misanthrope
преди 8 години
1) Манипулативно заглавие . Монката не е казал че ще издържат, а че няма да има голям ефект върху тях СЪВСЕМ РАЗЛИЧНО Е! Четете статияъа2) Коментари дебилни до един. Повечето дори не са чели какво пише а коментират заглавието3) Тоя който ми коментира Ханке, какво му казал на ушенце, да си спомни че беше обяснил ГЛАСНО как еврото не ни трябва, ние и сега сме си го били имали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още